De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Sfințirea bisericii ștefaniene din cartierul Buhoci al orașului Onești
Biserica închinată Sfântului Apostol Andrei și Sfintei Mironosițe și întocmai cu Apostolii Maria Magdalena din cartierul Buhoci al municipiului Onești, Protopopiatul Onești, județul Bacău, a primit veșmântul sfințirii, duminică, 23 iulie.
Cu această ocazie, în mijlocul credincioșilor din comunitate a fost prezent Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, care a săvârșit slujba de târnosire a lăcașului de închinare, construit în stil ștefanian începând cu anul 2000, fiind o copie fidelă a bisericii Mănăstirii Putna, și Sfânta Liturghie în continuare, conform site-ului eparhiei, eprb.ro.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a vorbit despre simbolurile și darurile primite de credincioși în momentul sfințirii unei biserici, despre valoarea purificatoare și transfiguratoare a Sfântului Altar pentru viața creștinului: „Cu darul Bunului Dumnezeu am terminat această slujbă de târnosire a Altarului și a întregii biserici, atât la interior, cât și la exterior. Biserica, împodobită pictural atât de frumos, cu această dotare care corespunde rânduielilor noastre ortodoxe, va deveni o poartă a cerului și un loc de întâlnire cu Dumnezeu. Ca să simțiți aceasta, cel mai important lucru pe care îl putem face acum este să ne rugăm. Poate unii dintre dumneavoastră au participat pentru prima dată la o slujbă de sfințire a unei biserici și intră pentru prima dată într-un Sfânt Altar, care, așa cum ați auzit în rugăciunile care s-au citit, este considerat a fi Sfânta Sfintelor. Altarul este un loc sfânt, pentru că el este considerat mormântul lui Hristos”.
Înaltpreasfinția Sa a acordat diplome și distincții celor care s-au implicat în actul de zidire a acestei biserici. Ctitorului principal al acestui sfânt lăcaș, inginerul Emil Lemnaru, fost primar al urbei, i s-a conferit Ordinul „Melchisedec Ștefănescu“ clasa I pentru mireni, preotului Nicolae Pașcu i s-a conferit „Crucea Țării de Jos”, iar preotului Valentin Chircu, actualul paroh al comunității, i-a fost oferită Diploma de excelență.
La acest moment au participat numeroși credincioși, oficialități centrale, județene și locale, precum și tineri îmbrăcați în costume tradiționale.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de un grup de absolvenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași.
La finalul Sfintei Liturghii, Corul de copii Irești a susținut un scurt concert de cântări bisericești.