De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Sfințirea mormântului arhitectului George Matei Cantacuzino
Mormântul arhitectului George Matei Cantacuzino, cel care a contribuit la edificarea clădirilor administrative ale Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, a fost binecuvântat marți după-amiază, 1 noiembrie 2022, la împlinirea a 62 de ani de la trecerea profesorului la cele veșnice. Monumentul funerar a fost resfințit de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, după ce a trecut printr-un amplu proces de reabilitare.
Restaurarea completă a monumentului a fost finanțată de Primăria Iașiului, cu sprijinul Direcției Județene de Cultură Iași, la inițiativa Ateneului Național Iași.
După oficierea parastasului și binecuvântarea mormântului, Preasfințitul Părinte Episcop-vicar a evocat legătura pe care George Cantacuzino o avea cu Biserica lui Hristos din Moldova: „Sfântul Siluan ne descoperea că atunci când Dumnezeu vrea să miluiască un suflet, când vrea să ajute un suflet, insuflă în cei aleși ai lui să se roage pentru acel suflet, să împlinească cele de trebuință. La fel se întâmplă și cu cei trecuți la Domnul, precum astăzi pomenirea arhitectului G.M. Cantacuzino, care este legat de orașul Iași, este legat de Mitropolia Moldovei și Bucovinei, pe de o parte prin lucrările sale, prin numele care rămâne în istoria arhitecturii românești, pe de altă parte, prin modelul de om care a fost: un suflet ale cărui lucrări poartă mărturia unei profunzimi, a unei iubiri de frumos și a unei slujiri oneste. Este cel care a creat planul arhitectonic al celor două corpuri de clădiri - birourile din curtea Centrului eparhial și Biblioteca „Dumitru Stăniloae”, care întregesc un ansamblu bine definit. Ne împlinim o datorie cu recunoștință de a săvârși pomenirea la mormântul său, de a ne ruga Bunului Dumnezeu ca să așeze sufletul său cu drepții, iar pe noi să ne inspire să lucrăm la rândul nostru cele de folos pentru orașul nostru, pentru țara noastră”.
Prezent la eveniment, managerul Ateneului, Andrei Apreotesei, a mărturisit că reabilitarea mormântului este parte a proiectului „Cimitirul Eternitatea - Muzeu în aer liber”, început în anul 2021: „Ateneul Național din Iași a întreprins, în ultimii ani, numeroase activități de rememorare a personalităților marcante ale trecutului nostru istoric. Cel mai semnificativ proiect inițiat de Ateneul ieșean, Cimitirul Eternitatea - Muzeu în aer liber, a reușit să aducă în atenția comunității, începând cu anul trecut, peste 60 de personalități, culturale și politice deopotrivă, care au contribuit la formarea sau dezvoltarea poporului nostru peste veacuri”.
„Mormântul celebrului arhitect român George Matei Cantacuzino este cel de-al 10-lea restaurat în acest an de Ateneul ieșean și al 30-lea în cadrul proiectului nostru. Încercăm, prin acțiunile întreprinse, să readucem în memoria activă a populației nume ce au marcat trecutul nostru, personalități trecute, mai mult sau mai puțin voit, în umbra istoriei recente a țării noastre. Arhitectul George Matei Cantacuzino este un astfel de nume, un exponent al școlii românești de arhitectură, cetățean de onoare al orașului New York, creator a numeroase clădiri emblematice în Iași, dar și în lumea întreagă”, a adăugat directorul Ateneului.