La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Sfințirea noii biserici din localitatea prahoveană Vărbilău
În Duminica a 13-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit slujba de târnosire a noii biserici a Parohiei Vărbilău 2, cu hramurile „Sfânta Treime” și „Acoperământul Maicii Domnului” din localitatea Vărbilău, județul Prahova. După slujba de sfințire, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie la un Altar de vară amenajat în apropierea locașului de cult, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La eveniment au participat credincioși atât din București, cât și din alte parohii prahovene.
La sărbătoarea târnosirii noii biserici din localitatea prahoveană Vărbilău, care a primit duminică, 6 septembrie 2020, veșmântul sfințeniei, au participat numeroși credincioși, enoriași și apropiați ai parohiei, ctitori, donatori, precum și reprezentanți ai autorităților locale și centrale.
De dimineață, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a târnosit Sfânta Masă a Altarului după ce a înconjurat biserica împreună cu slujitorii și a sfințit-o prin ungere cu Sfântul și Marele Mir și stropire cu agheasmă. După pregătirea Sfintei Mese, Preasfinția Sa a săvârșit, așa cum este tradiția, Sfânta Liturghie la Altarul de vară amenajat în apropierea locașului de cult. Din soborul de slujitori care s-au rugat împreună cu ierarhul la Sfânta Liturghie au făcut parte părintele Gheorghe Ispas, consilier eparhial la Sectorul învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor, fiu al satului Vărbilău; părintele Mihai Peneș, protoiereu al Protopopiatului Vălenii de Munte; părintele paroh Gabriel Pitulice, precum și alți slujitori din parohiile vecine.
În cuvântul de învățătură rostit, ierarhul a tâlcuit înțelesurile duhovnicești ale Evangheliei citite în cadrul Sfintei Liturghii (Matei 21, 33-44) și a explicat celor prezenți semnificația viei în pilda rostită de Mântuitorul. „Sfinții Părinți ai Bisericii ne spun că via reprezintă, pe de o parte, lumea, iar pe de altă parte, istoria poporului ales. Ceea ce s-a întâmplat de demult, Mântuitorul avea să spună acum cu puține cuvinte. Via reprezintă întreaga creație, lumea, ceea ce a făcut Dumnezeu pentru noi și pe care a dorit-o permanent roditoare. Să ne amintim de scrierile Prorocului Isaia din capitolul 5, unde vorbește despre via care în loc să dea struguri buni și să fie puși pe masa celor care au trudit, dar și pentru vin, a odrăslit aguridă, adică o vie neroditoare. Isaia se plângea de lipsa roadelor celor pe care dorea să-i învețe calea lui Dumnezeu sau calea apropierii de El. În general, dacă privim în istoria Vechiului Legământ și în istoria Noului Testament, via a fost întotdeauna la loc de cinste. După potop, Noe prima dată a sădit vie atunci când a ajuns pe uscat. Să ne amintim din vremea profetului Ilie cât de mult s-a supărat el, luptător pentru adevăratul Dumnezeu și pentru adevăr, atunci când regele Ahab și soția lui au luat cu nedreptate via unui om drept”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.
Cu ocazia slujbei de târnosire a bisericii Parohiei Vărbilău 2, ca semn de recunoaștere a activității desfășurate în parohie, părintele paroh Gabriel Pitulice a primit rangul de iconom stavrofor.
În continuare, primarului comunei Vărbilău, Ion Ioniță, i-a fost acordat Ordinul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” pentru mireni. De asemenea, Diploma omagială 2020 - Anul omagial al pastorației părinților și copiilor și Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români cu medalie comemorativă a fost acordată pentru implicarea în susținerea lucrărilor de la parohie următoarelor persoane: Adriana Bucur, Valentin Stoian, Irinel Lupu, Iuliana Elis Vasile.
Distincția de vrednicie cu chipul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor, a fost acordată Consiliului parohial pentru implicarea în coordonarea lucrărilor de consolidare, restaurare și construcție a ansamblului parohial, iar Comitetului parohial i-a fost acordată distincția de vrednicie cu chipul Maicii Domnului.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de membri ai Grupului psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale.