La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Sfințirea unei racle la Parohia Oborul Nou din București
Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, i-a vizitat joi, 9 septembrie, pe credincioşii Parohiei Oborul Nou din Protoieria Sector 2 Capitală. Cu această ocazie a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială și a sfințit la final o nouă raclă pentru comunitate, ce conține un veșmânt care a acoperit moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou la Catedrala Patriarhală.
În biserica Parohiei Oborul Nou, cu hramurile „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” şi „Adormirea Maicii Domnului”, Sfânta Liturghie în cinstea Sfinţilor Părinţi Ioachim şi Ana a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Din soborul de slujitori care s-au rugat alături de ierarh au făcut parte părintele profesor dr. Nicuşor Beldiman, consilier patriarhal; părintele protopop Mihai Popescu, de la Protoieria Sector 2 Capitală; părintele paroh Alexandru Mirel Lăudat, precum şi alţi clerici.
Au fost prezenţi numeroşi credincioşi care au ţinut să ia parte la momentele importante din viaţa comunităţii parohiale, cu toate că acestea au avut loc într-o zi de lucru.
La finalul slujbei, racla care adăposteşte veşmântul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a fost sfinţită de ierarh. Veşmântul, care a acoperit în trecut sfintele moaşte ale cuviosului, a fost dăruit bisericii cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Ulterior, părintele protoiereu Mihai-Cristian Popescu l-a prezentat enoriaşilor pe părintele Săndel Rădăcină, inspector eparhial în cadrul Arhiepiscopiei Bucureştilor, noul preot slujitor în această biserică.
În cuvântul de învăţătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a vorbit despre minunata lucrare a lui Dumnezeu în viaţa celor doi sfinţi prăznuiţi, Ioachim şi Ana: „Aceştia s-au învrednicit să fie cei mai pomeniţi sfinţi din Biserica noastră datorită credinţei lor nezdruncinate şi a aşteptării lor, vreme de ani nenumăraţi, pentru un răspuns la rugăciunile înălţate către Dumnezeu”. În continuare, ierarhul a relatat, pe scurt, principalele evenimente ale vieţii acestora, evidenţiind încercările prin care cei doi au fost nevoiţi să treacă din cauza lipsei de prunci, încercări venite mai ales din partea compatrioţilor, întrucât lipsa copiilor într-o familie constituia motiv de îndepărtare şi izolare a respectivelor persoane din sânul societăţii acelor timpuri.
„În mod obişnuit, o familie la o asemenea vârstă nu putea avea copii. Dar Ioachim şi Ana s-au rugat îndelung, erau oameni drepţi şi făceau foarte mult bine. Cu toate că un semn de la Dumnezeu a întârziat să apară, ei şi-au păstrat nădejdea şi credinţa. Dacă noi cerem ceva de la Dumnezeu şi nu primim răspuns în scurt timp, un sentiment de revoltă se naşte în noi, din cauza puţinei noastre credinţe şi a faptului că ne raportăm numai la lucruri trecătoare şi le cerem pe cele care nu ne sunt necesare”, a adăugat ierarhul.
Părintele paroh Alexandru Mirel Lăudat a rostit, la final, câteva cuvinte despre acest eveniment: „Pentru credincioşii Parohiei Oborul Nou a fost astăzi un prilej de mare bucurie duhovnicească, în mijlocul nostru aflându-se Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, care ne-a oferit în acest an un veşmânt ce a acoperit moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, iar noi, cu multă râvnă şi dragoste, am achiziţionat pentru acesta o raclă din argint, confecţionată la Atelierele Patriarhiei Române, care a fost aşezată spre închinare în acest sfânt lăcaş”.