La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Sinaxă duhovnicească la Mănăstirea Sihăstria Râșcăi
La Mănăstirea Sihăstria Râșcăi a avut loc joi, 3 martie 2022, sinaxa cu stareții, starețele și duhovnicii mănăstirilor și schiturilor din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. Întrunirea, care a avut ca scop revigorarea și întărirea vieții monahale, a fost prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.
Evenimentul a început cu prezentarea referatului „Actualitatea Sfinților Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț în viața monahilor; importanța rugăciunii”, susținut de protos. Gherasim Soca de la Mănăstirea Putna.
A urmat proiecția filmului „Cuvinte duhovnicești de la părinți români contemporani”, ce sintetizează cuvinte ziditoare ale marilor duhovnici ai țării noastre din ultimele decenii.
Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic a amintit faptul că au început demersurile pentru demararea lucrărilor de construcție a unui schit la Vadu Negrilesei, în apropierea locului de nevoință pustnicească al părintelui arhimandrit Cleopa Ilie, ce va fi închinat părinților Cleopa și Paisie de la Mănăstirea Neamț.
În a doua parte au avut loc discuții pe teme duhovnicești și administrative, dintre care amintim demersurile necesare pentru obținerea fondurilor destinate construirii sau restaurării așezămintelor monahale și anexelor, amenajarea spațiilor din mănăstiri și îmbunătățirea stării acestora. Un punct important al dezbaterilor l-a constituit proiectul de sprijinire a refugiaților ucraineni.
La final, a avut loc premierea așezămintelor monahale declarate câștigătoare în cadrul concursului eparhial „Cel mai îngrijit cimitir”. Reprezentanții mănăstirilor Putna și Slatina, precum și ai Mănăstirii „Intrarea în biserică a Maicii Domnului”-Rădăuți au primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic Ordinul „Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul”.