Cadrele de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Arad au participat vineri, 8 noiembrie, de sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, ocrotitorii lor, la Sfânta Liturghie săvârșită la Mănăstirea
Sinaxa duhovnicilor, stareților și starețelor din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților
Luni, 8 martie 2021, a avut loc în sala „Pimen Arhiepiscopul” a Centrului eparhial Suceava sinaxa cu duhovnicii și cu stareții și starețele din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. Tema sinaxei a fost „Duhovnicul în viața călugărului și a mănăstirii; duhovnicul din mănăstiri în fața provocărilor lumii contemporane”.
În deschiderea evenimentului, părintele arhimandrit Melchisedec Velnic, exarh și stareț al Mănăstirii Putna, a citit un cuvânt oferit pentru această ocazie de arhim. Zaharia Zaharou, „Noi începuturi, noi milostiviri, noi cântări de mulțumită și iubire”. Acest text va fi publicat într-o carte ce urmează să apară la Editura Basilica, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
În continuare, părintele arhimandrit Nectarie Clinici, exarh zonal și starețul Mănăstirii Sihăstria Putnei, a citit răspunsurile pe care duhovnicii le-au dat la întrebarea „Ce probleme mai speciale ați întâlnit la spovedit?” Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic a selectat câteva din problemele ridicate și acestea au fost discutate pe larg.
În analiza problemelor s-a făcut apel la experiența unor mari duhovnici, precum părinții Cleopa Ilie, Paisie Olaru, Sofian Boghiu. S-a accentuat că în situațiile dificile este necesară o discuție pe îndelete între duhovnic și credincios, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic îndemnând ca deciziile care se iau pentru vindecarea duhovnicească a oamenilor să fie luate cu așezare duhovnicească, întrucât exagerările nu sunt bune. De asemenea, a fost subliniată dificultatea pastorației românilor care își împart timpul între țară și străinătate; în dialogul cu ei, duhovnicul trebuie să folosească cu discernământ medierea telefonică sau a internetului.
Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a vorbit despre etapele de vindecare a dependențelor, subliniind că din momentul cronicizării unei dependențe este nevoie de o conlucrare între spovedanie și tratament medical de specialitate. În acest context, Preasfinția Sa a propus înființarea de către arhiepiscopie a unui centru pentru tratarea dependențelor. Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a cerut ca duhovnicii să aibă multă atenție, discernământ și căldură în spovedania și în sfătuirea adolescenților și a tinerilor.
În continuare, a mai luat cuvântul părintele protosinghel Dosoftei Dijmărescu, exarh cultural, care a citit răspunsurile pe care părinții stareți și maicile starețe le-au dat la întrebarea „Ce probleme mai speciale ați întâlnit în viața de obște?”, precum și părintele protosinghel Paraschiv Dabija, vicar administrativ, care a prezentat probleme administrative care interesează și mănăstirile.
Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a îndemnat la citirea mai intensă a Sfintei Scripturi, mai ales a Noului Testament, și a propus ca în mănăstiri, în perioada Postului Mare, în timpul mesei, când, conform practicii monahale, se citește cuvânt de folos, să se citească din Noul Testament, iar în celelalte posturi din cărți ale Sfinților Părinți. Mănăstirile au fost îndemnate să asigure permanent un preot disponibil pentru credincioșii care solicită diferite servicii religioase sau sfătuire.
În încheiere, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic i-a binecuvântat pe toți cei prezenți pentru a se folosi duhovnicește de perioada care urmează, a Postului Mare, și a citit rugăciunea de dezlegare.