Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sinaxa monahală în Episcopia Huşilor
Marţi, 26 noiembrie 2019, cu binecuvântarea şi în prezenţa Preasfinţitului Părinte Episcop Ignatie, a avut loc, la Mănăstirea „Alexandru Vlahuţă”, Protopopiatul Bârlad, sinaxa monahală anuală a stareţilor, stareţelor şi duhovnicilor mănăstirilor şi schiturilor din Episcopia Huşilor, informează pagina de internet a eparhiei.
Programul întâlnirii a debutat cu Sfânta Liturghie, săvârşită de ierarhul Huşilor în paraclisul mănăstirii, înconjurat de un sobor de stareţi şi duhovnici.
În omilia rostită cu acest prilej, Preasfinţia Sa, pornind de la textul evanghelic ce redă cele nouă Fericiri rostite de Domnul Hristos în Predica de pe munte, a vorbit despre starea de împlinire sufletească la care este chemat monahul.
La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Episcop Ignatie a oficiat slujba Parastasului pentru patriarhii Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu şi pentru toţi monahii şi monahiile care au pătimit în timpul regimului comunist.
Anul acesta s-au împlinit 30 de ani de la căderea regimului ateu comunist şi 60 de ani de la Decretul 410 din 1959, prin care, în mod abuziv, au fost excluşi din monahism foarte mulţi vieţuiori, iar marea majoritate a mănăstirilor, închise, schimbându-li-se şi destinaţia.
Totodată, a fost pomenit şi Episcopul Ioachim Mareş al Huşilor, la 10 ani de la trecerea sa la cele veşnice.
Tema sinaxei a fost „Viața monahală reflectată în scrierile Sfântului Paisie Aghioritul”, referatul fiind susţinut de părintele protosinghel Zaharia Curteanu, stareţul Mănăstirii „Alexandru Vlahuţă”.
A urmat apoi vizionarea documentarului „Decretul 410/1959 – Istoria răstignirii monahismului românesc”, realizat de TRINITAS TV.
Tot cu acest prilej, a fost prezentat şi albumul intitulat „File de istorie - Mănăstirea Floreşti” şi au fost discutate mai multe probleme duhovniceşti şi administrative din viaţa mănăstirilor din eparhie.
Părintele Episcop Ignatie a oferit celor prezenţi câte un exemplar din volumul „Chronica Huşilor şi a Episcopiei cu aseminea numire” a Episcopului Melchisedec Ştefănescu, ediţie anastatică, apărut la Editura Horeb a Episcopiei Huşilor.