Comunitatea din Satu‑Nou (Belceşti), județul Iași, atât de frumos unită în jurul părintelui paroh Andrei Florariu şi al preotului slujitor Vasile Florariu, va participa sâmbătă, 9 noiembrie, la sfinţirea ca
Sinaxă monahală în Episcopia Huşilor
Sâmbătă, 28 noiembrie, a avut loc la Mănăstirea Bujoreni, judeţul Vaslui, Sinaxa monahală anuală a stareților, starețelor și duhovnicilor mănăstirilor din Episcopia Hușilor, informează Biroul de presă al eparhiei.
Evenimentul a debutat cu Sfânta Liturghie, săvârşită de Preasfințitul Părinte Episcop Ignatie, chiriarhul locului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte părintele arhimandrit Ioan Harpa, exarh al mănăstirilor din zona Botoșanilor, Arhiepiscopia Iașilor, și părintele protosinghel Zaharia Curteanu, exarh al mănăstirilor din Episcopia Hușilor.
În omilia rostită cu acest prilej, ierarhul Hușilor a vorbit despre asumarea identității creștine, în pofida calomniilor și prigoanei la adresa credinței în Hristos:
„Vom fi probați în calitatea noastră de ucenici, dacă reușim să ne asumăm prigoana, calomnia și disprețul pentru numele lui Hristos - pentru că suntem ai Lui și trăim viața Lui. Din păcate, nu conștientizăm pe deplin cuvintele Domnului. Noi, atunci când suntem calomniați în calitatea noastră de creștini, ne supărăm, ne tulburăm sau, mai grav, cădem în deznădejde, gândindu-ne ce se va întâmpla cu Biserica, cu credința, cu oamenii lui Hristos. Dacă Hristos ar fi - la modul conștient - în viața și în inima noastră, nu ne-am teme de nimic”.
După Sfânta Liturghie, în trapeza Mănăstirii Bujoreni, au urmat lucrările sinaxei monahale, la care au participat stareții, starețele și duhovnicii mănăstirilor și schiturilor din Episcopia Hușilor.
Preasfinţitul Părinte Ignatie a menționat că „viața unei mănăstiri și a unei parohii se zidește prin Liturghie și cu Liturghie. Oricâte lucruri am realiza din punct de vedere edilitar, noi ne zidim viața și nevoința pe Liturghie și prin împărtășirea cu Trupul și Sângele lui Hristos. Din aceasta decurg toate celelalte în viața de mănăstire”.
Conferința, intitulată „Rolul liturgic al starețului în viața obștii”, a fost susținută de părintele arhimandrit Ioan Harpa, exarh al mănăstirilor din zona Botoșanilor, Arhiepiscopia Iașilor, și stareț al Mănăstirii Popăuți din municipiul Botoșani.
Părintele exarh Zaharia Curteanu a susținut referatul „Instituțiile filantropice din Episcopia Hușilor în perioada interbelică”, reliefând aspecte importante din activitatea social-filantropică a Episcopului Nifon Criveanu, în timpul episcopatului său la Huși (1934-1939).
Au urmat apoi întrebări și discuții pe marginea temelor dezbătute.
Tot în cadrul acestei sinaxe monahale, Părintele Episcop Ignatie a prezentat celor de față albumul istorico-fotografic „Tinda Raiului - mănăstiri și schituri din ținutul Vasluiului”, ultima apariție a Editurii Horeb a Episcopiei Hușilor.