De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Sinaxa monahală în Episcopia Hușilor
Sâmbătă, 4 noiembrie 2023, după oficierea Sfintei Liturghii, în biserica Mănăstirii Fâstâci, stareții, starețele și duhovnicii așezămintelor monahale din Episcopia Hușilor s-au întâlnit în Sinaxa monahală anuală.
Întâlnirea a fost prezidată de Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, și a avut ca temă „Criza vocației monahale în context postmodern. Cauze, soluții, perspective”.
În deschiderea evenimentului, ierarhul Hușilor a făcut referire la relația de armonie ce ar trebui să se regăsească în cadrul obștii monahale, după care a citat un text despre relația dintre duhovnic și ucenic din cartea „Nelumescul iubirii. Monahismul - răspunsul omului la chemarea absolută a lui Hristos” a părintelui Zaharia Zaharou.
A urmat apoi conferința intitulată „Criza vocației monahale în context postmodern. Cauze, soluții, perspective”, susținută de părintele Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna și exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.
Partea a doua a întâlnirii a fost rezervată întrebărilor și răspunsurilor pe marginea temei abordate, precum și dezbaterilor pe marginea problemelor cu caracter administrativ, liturgic și duhovnicesc din cadrul așezămintelor monahale din Episcopia Hușilor.
Fiecare participant a primit din partea ierarhului Hușilor volumele „Episcopia Hușilor: studii, articole, și documente”, autor Costin Clit; „Arta muzicii psaltice în Episcopia Hușilor”, autor diac. Cosmin Vlăduț Mironescu, apărute la Editura Horeb a Episcopiei Hușilor, și „Concordanţă biblică”, autori pr. Ioan Buta, pr. Ioan-Eugen Buta, prof. Nicolae-Marcel Buta (Editura Basilica a Patriarhiei Române, 2018).