De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Sinaxă monahală la mănăstirea gălățeană Buciumeni
La Mănăstirea „Sfânta Treime”-Buciumeni din judeţul Galaţi a avut loc joi, 11 februarie, Sinaxa monahală a stareţilor, stareţelor, duhovnicilor şi economilor din mănăstirile aflate în cuprinsul Arhiepiscopiei Dunării de Jos. Întâlnirea a fost prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian.
Întrunirea monahilor şi monahiilor din cele două judeţe ale Eparhiei Dunării de Jos a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii de către un sobor de ieromonahi în biserica Mănăstirii Buciumeni, monument istoric cu hramul „Sfânta Treime”. La slujbă a fost prezent şi Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian, care a ţinut cuvânt de învăţătură despre vocația şi misiunea pe care monahul o are în mănăstire şi în slujirea semenilor, evidenţiind sprijinul acordat în pandemie de mănăstirile eparhiei prin confecţionarea unui număr mare de măşti de protecţie şi oferirea de alimente şi produse de igienă centrelor de carantină şi persoanelor nevoiaşe.
Lucrările propriu-zise ale sinaxei s-au desfăşurat după Sfânta Liturghie tot în sfântul lăcaş. Au fost analizate o serie de aspecte privind viaţa monahală, precum şi diferitele probleme administrative şi duhovniceşti din mănăstire.
În semn de prețuire pentru lucrarea desfăşurată ca slujitor şi duhovnic al Mănăstirii Buciumeni, ierarhul i-a oferit preacuviosului părinte Mihail Nare, în vârstă de 83 de ani, cea mai înaltă distincţie eparhială pentru clerici, „Crucea Sfântului Andrei”, clasa 1. De asemenea, pentru deosebita activitate culturală, didactică şi publicistică, prof. Ştefan Andronache, în vârstă de 80 de ani, a primit distincţia eparhială „Vrednicia andreiană” pentru mireni.
În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian a săvârşit slujba Parastasului pentru ierarhii Dunării de Jos, ctitorii aşezământului monahal, egumenii, monahii, monahiile şi ostenitorii trecuți la cele veşnice. De la biserică, ierarhul şi participanţii la sinaxă au mers la câteva chilii din incinta ansamblului monahal în care au vieţuit monahii cunoscute cu o viaţă spirituală îmbunătăţită. La final, chiriarhul Dunării de Jos a binecuvântat noul cabinet medical înfiinţat în această perioadă de pandemie în cadrul obştii monahale şi trapeza „Sfântul Mucenic Trifon”, construită în ultima perioadă.