La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Sinaxă monahală mitropolitană la Mănăstirea Văratec
Stareții și starețele mănăstirilor din Mitropolia Moldovei și Bucovinei s-au întâlnit marți, 10 mai 2022, la Mănăstirea Văratec, în cadrul Sinaxei monahale mitropolitane. Tema întâlnirii a fost „Rugăciunea în viața monahului de astăzi” și s-a înscris în cadrul manifestărilor dedicate Anului omagial al rugăciunii în viața Bisericii, declarat în Patriarhia Română.
Ziua a început cu săvârșirea Sfintei Liturghii în biserica așezământului monahal nemțean de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
În continuare, stareții s-au adunat în Biblioteca „Cuvioasa Nazaria și Olimpiada” a mănăstirii unde împreună cu ierarhii Mitropoliei Moldovei și Bucovinei au început lucrările sinaxei și au discutat despre rugăciunea în viața monahului. La conferință au mai participat Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, și Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.
La debutul sinaxei, Părintele Mitropolit Teofan a rostit un cuvânt de bun venit, afirmând totodată cât de necesară a fost organizarea evenimentului: „Dumnezeu, în milostivirea sa, ne-a binecuvântat să fim aici, în această veche, frumoasă și sfântă mănăstire. Am slujit Sfânta Liturghie cu o parte din părinți, cu o parte din ierarhi, o parte din cei de față ne-am împărtășit cu Sfintele Taine, toți ne împărtășim din cuvântul Domnului, și pe această sfântă părtășie a noastră cu Cerul se va desfășura și întâlnirea călugărilor, părinților stareți și starețe din mitropolia noastră, în prezența ierarhilor Sinodului Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, cărora le mulțumesc pentru prezență și pentru lucrare”.
Invitatul întâlnirii de la Mănăstirea Văratec a fost Preasfințitul Părinte Epifanie Lidras, starețul Mănăstirii Maheras din Cipru, care le-a vorbit părinților stareți despre experiența Preasfinției Sale ca păstor al așezământului cipriot.
Sinaxa monahală mitropolitană a fost organizată de Arhiepiscopia Iașilor, prin sprijinul și găzduirea Mănăstirii Văratec, a obștii monahale, precum și a stavroforei Iosefina Giosanu, stareța așezământului monahal.
Ultima Sinaxă monahală mitropolitană a avut loc acum 5 ani, la 21 septembrie 2017, în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, la Mănăstirea Putna.