La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Sinaxa stareţilor şi a stareţelor din Episcopia Tulcii
Marți, 12 octombrie, la Mănăstirea Visterna, Protoieria Babadag, a avut loc Sinaxa stareţilor şi a stareţelor din cuprinsul Eparhiei Tulcii, desfășurată cu binecuvântarea și în prezența Preasfinţitului Părinte Episcop Visarion.
Lucrările sinaxei s-au derulat conform unui program care a cuprins oficierea Sfintei Liturghii de către ierarhul locului, înconjurat de un sobor din care au făcut parte ieromonahii mănăstirilor.
În cadrul sinaxei, după rostirea cuvântului de deschidere adresat reprezentanţilor celor 14 mănăstiri şi schituri din eparhie, Preasfinţitul Părinte Episcop Visarion a prezentat cele mai importante acțiuni întreprinse la nivelul Centrului eparhial cu prilejul proclamării Anului omagial al pastorației românilor din afara României și Anului comemorativ al celor adormiți întru Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor”, anunțând în plenul întâlnirii tema care urmează a fi dezbătutǎ şi declarând deschise lucrările sinaxei.
Monahia Fevronia Gociu, stareța Mănăstirii Visterna, a prezentat apoi referatul „Cimitirele mănăstirești - valoarea lor spirituală și culturală”. Ulterior, s-au purtat discuții pe marginea temelor abordate.
Fiecare stareţ şi stareţă a prezentat darea de seamă asupra vieţii obştii monahale pe care o păstorește, cuprinzând lucrări de construcţie, de restaurare, activităţile culturale și liturgice desfăşurate de la precedenta sinaxă, din 15 octombrie 2019 până în prezent.
Au fost abordate apoi o serie de probleme de interes administrativ.