Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sinod mitropolitan la Reședința Patriarhală
Ierarhii Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei s-au întrunit luni, 20 iulie 2020, în ședință de lucru în Sala Sinodală din Reședința Patriarhală. Lucrările s-au desfășurat sub președinția Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. În cadrul ședinței, ierarhii au analizat și aprobat texte liturgice pentru slujbele mai multor sfinți și au propus înființarea unor ordine sau distincții mitropolitane.
Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a fost deschis de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care a prezentat ordinea de zi a ședinței de lucru. „Avem înscrise mai multe subiecte, între care cele mai importante sunt textele liturgice, și anume: slujba și Acatistul Sfântului Mucenic Isihie din Durostorum, apoi viața, troparul, Acatistul și Paraclisul Sfintei Xenia din Petersburg. Textele trebuie aprobate și trimise apoi Sfântului Sinod pentru a se lua o hotărâre finală. Slujba și Acatistul Sfântului Mucenic Isihie din Durostorum au fost pregătite de Episcopia Giurgiului și apoi textele au fost trimise la eparhii, unde s-au făcut propuneri de îmbunătățire. De asemenea, viața, troparul, Acatistul și Paraclisul Sfintei Xenia din Petersburg au fost trimise spre observații. Avem pe ordinea de zi aprobarea programei, însoțită de bibliografie, pentru obținerea gradului 1 clerical, desemnarea de către Sinodul mitropolitan a membrului titular și a celui supleant pentru Consistoriul Superior Bisericesc, precum și a membrului titular și a celui supleant pentru Consistoriul Superior Monahal, unele solicitări de transformare a unei mănăstiri de călugări în mănăstire de călugărițe și transformarea Parohiei «Sfântul Alexandru» în Mănăstirea «Sfântul Alexandru»-Catedrală Episcopală din Alexandria”, a spus Întâistătătorul Bisericii noastre.
Pe ordinea de zi a fost propusă și înființarea a șapte ordine mitropolitane. „În mod special, primul punct este propunerea de înființare a șapte distincții sau ordine mitropolitane ale Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, deoarece există mai multe ordine patriarhale, însă nu există nici unul mitropolitan, aprobat de Sinodul mitropolitan. Acestea sunt necesare ca o treaptă de mijloc între ordinele sau distincțiile de la eparhii și cele de la Patriarhie. Noi facem propuneri pentru a evidenția mai pregnant importanța și personalitatea unor sfinți de pe teritoriul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei. Singurul sfânt cunoscut care are un ordin, dar acela este patriarhal, este Sfântul Antim Ivireanul, pe când acum sunt propuși și Sfântul Iachint de Vicina, care este primul Mitropolit al Țării Românești, al celei mai vechi mitropolii din punctul de vedere al provinciei, adică mitropolie de provincie într-un stat medieval românesc, și anume Principatul Țării Românești. Această funcție de mitropolit din capitala principatului este foarte importantă, pentru că Biserica era prezentă pe când s-au format Principatele Române și au fost recunoscute ca formă de organizare politică. Apoi sunt propuși Sfântul Grigorie Dascălul, Sfântul Calinic de la Cernica și Sfinții Cuvioși dobrogeni Ioan Casian și Gherman. La București avem Ordinul Patriarhal «Sfinții Împărați Constantin și Elena», dar nu există nici un ordin «Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou». De aceea l-am propus și pe Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, pentru ca atunci când sărbătorim hramul să putem oferi acest ordin atât unor ierarhi care sunt invitați din țară și din străinătate, cât și unor clerici. Pentru arhierei va fi engolpion, pentru clerici cruce, iar pentru mireni va fi o insignă”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
La ședința de lucru a Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei au fost prezenți: Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal; Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului; Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului; Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei; Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos; Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor; Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului; Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului; Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii; Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.