Miercuri, 15 ianuarie, elevii Școlii Gimnaziale „Constantin Brâncoveanu” din localitatea Vasilați, județul Călărași, au marcat prin mai multe activități specifice Ziua Culturii Naționale, dată care
Slujbă arhierească în mijlocul comunității din Fetești, Edineț
Marți, 14 ianuarie 2025, când creştinii care respectă sărbătorile după calendarul iulian neîndreptat au prăznuit Tăierea‑împrejur cea după trup a Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos, l‑au cinstit pe Sfântul Vasile cel Mare şi au sărbătorit Anul Nou civil, Preasfințitul Părinte Antonie, Episcopul de Bălţi, a oficiat, împreună cu un sobor de preoți de pe ambele maluri ale Prutului, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Biserica „Sfânta Treime” din satul Feteşti, raionul Edineţ, păstorite de părintele protopop de Edineț și Dondușeni, Igor Roşca.
Potrivit Biroului de presă al eparhiei, cuvântul de învățătură a fost rostit de către preotul Dumitru‑Cristinel Puiu, parohul Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din comuna Mogoşeşti, judeţul Iaşi.
În cuvântul adresat la final, ierarhul a mulțumit preotului Dumitru‑Cristinel Puiu pentru cuvântul de învățătură, părintelui Igor pentru activitatea sa pastoral‑misionară și i‑a felicitat pe toți care poartă numele Sfântului Vasile.
De asemenea, l‑a gratificat pe părintele Igor, pentru susținerea activă a misiunii Episcopiei de Bălţi, cu Ordinul clerical al Episcopiei de Bălți „Credință și Dăruire”.
Conform tradiţiei locului, ierarhul i‑a semănat cu boabe de grâu pe creştinii prezenţi la sfânta slujbă, urându‑le sănătate şi un an îmbelşugat cu roade spirituale şi materiale.
După Sfânta Liturghie, clericii și credincioșii au mers, în procesiune, în fața primăriei, unde PS Antonie a sfințit o troiță ridicată de un harnic creștin din Fetești, pe nume Vasile Vremea.
PS Antonie le‑a vorbit celor prezenți despre rolul troițelor în viața creștinilor ortodocși, i‑a mulțumit domnului Vremea pentru jertfa sa și l‑a gratificat cu o diplomă de vrednicie, încurajându‑l și la alte fapte creștinești.