Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Slujbă de mulțumire la Patriarhie cu ocazia Anului Nou bisericesc
Biserica Ortodoxă Română a sărbătorit miercuri, 1 septembrie, începutul anului bisericesc. Cu această ocazie, la Catedrala Patriarhală din Bucureşti a fost săvârşită, potrivit tradiţiei, slujba de Te Deum. Rugăciunile de mulţumire și de binecuvântare a noului an bisericesc au fost rostite de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Data de 1 septembrie ca început al anului bisericesc îşi are originea în tradiţia vechi-testamentară. Pentru creştini are o semnificaţie deosebită şi datorită faptului că în această zi Mântuitorul Iisus Hristos Și-a început activitatea publică, când a dat citire în sinagogă cuvintelor Prorocului Isaia care profeţeau despre El.
Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat slujba de Te Deum la finalul Sfintei Liturghii, săvârşită de dimineaţă de un sobor de slujitori ai lăcaşului de închinare. În cuvântul de învăţătură rostit cu această ocazie, ierarhul a prezentat un scurt istoric al sărbătoririi acestei zile şi a remarcat faptul că suntem datori să ne exprimăm mulţumirea pentru toate binefacerile primite în mod constant de la Dumnezeu: „Biserica ne îndeamnă mereu să înălţăm rugăciuni de mulţumire. Suntem întotdeauna preocupaţi de nevoile noastre personale şi cerem insistent ajutorul lui Dumnezeu în tot felul de împrejurări, dar adeseori uităm să Îi şi mulţumim pentru darurile primite. Din acest motiv, Biserica a alcătuit astfel de rugăciuni, precum cele ale slujbei de Te Deum, pe care ar trebui să le înălţăm mereu. Recunoştinţa noastră este cea care ne umple cu nădejdea că Dumnezeu va privi mereu spre noi”.
În continuare, Preasfinţia Sa a vorbit despre originea Indictionului, atât ca perioadă de timp folosită în Antichitate, cât şi ca început al anului bisericesc, prăznuit la 1 septembrie.
La final, ierarhul a ilustrat viaţa şi realizările de seamă ale Sfântului Cuvios Dionisie Exiguul, autorul calendarului creştin, pomenit în această zi: „A fost un mare cărturar, cunoscător al cuvintelor Scripturii, dar şi mânuitor al cuvintelor scrise, fiind un foarte bun traducător. Ne-au rămas de la el, pe lângă traduceri ale multor documente ale vremii emise de Cancelaria papală, lucrări care vorbesc despre vieţile sfinţilor, lucrări traduse din scrierile Arhiepiscopului Proclu al Constantinopolului, precum şi foarte multe mărturii despre oamenii minunaţi pe care i-a întâlnit. A fost şi profesor la o vestită academie a vremii sale. Cu toate acestea, Sfântul Dionisie s-a privit pe sine drept un om neînsemnat, fapt sugerat şi de titulatura sa, al cărei sens este de «cel smerit»”.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de membri ai Grupului psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale, condus de arhidiacon protopsalt Mihail Bucă.