În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Slujbă de pomenire la mormântul reginei Maria
Miercuri, 18 iulie, la împlinirea a 80 de ani de la trecerea la cele veșnice a reginei Maria a României, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a săvârșit slujba Parastasului în Catedrala Arhiepiscopală din Curtea de Argeș, înconjurat de un sobor de slujitori. În locașul ce adăpostește mormintele în care odihnesc în așteptarea învierii de obște primii monarhi ai României a fost pomenit și regele Ferdinand, de la a cărui moarte se împlinesc astăzi 91 de ani.
La slujba de pomenire au participat reprezentanți ai autorităților locale și numeroși credincioși, ne-a transmis pr. Ovidiu Vlăsceanu, consilier eparhial. La final, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic a rostit un cuvânt de învățătură în care a subliniat importanța reginei Maria pentru poporul român, arătând că ea a fost darul lui Dumnezeu pentru acest neam: „Regina Maria a rămas în istorie asociată cu o anumită simbolistică regăsită în special în pictură, pirogravură, scrieri sau design de bijuterii. Indiferent de miriadele de cuvinte scrise, există o continuă fascinaţie din care iradiază dragostea reginei pentru viaţă şi frumos, iar mottoul adesea folosit de ea - «per amorem ad lucem» - este expresia întregii sale existenţe, care o aduce astăzi în amintirea noastră. Maria este cunoscută drept regina soră de caritate, regina diplomat, regina scriitoare, promotoare a artelor, cunoscătoare a florilor, regina artist, care din primii ani petrecuţi în România picta şi imagina designuri ale mobilierului şi saloanelor sale, ale grădinilor, dar mai ales ale bijuteriilor. Curajul ca modalitate de manifestare a ideilor i-a fost inoculat din copilărie de mama sa, Maria Alexandrovna, fiica țarului Alexandru al II-lea al Rusiei. Cultul pentru scris şi corespondenţă era tipic perioadei victoriene, dar la Maria avea o notă specială moştenită de la bunica sa, regina Victoria, faimoasă prin amploarea corespondenţei şi a jurnalelor”, a spus Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului.
După slujba de pomenire săvârșită în Catedrala Arhiepiscopală din Curtea de Argeș, la mormintele regelui Ferdinand și reginei Maria din pronaosul necropolei regale au fost depuse coroane de flori. Regele Ferdinand a trecut la cele veșnice în 20 iulie 1927, iar regina Maria a adormit în Domnul în ziua de 18 iulie 1938. Funeraliile naționale s-au încheiat pentru fiecare la Curtea de Argeș, unde au fost înhumați alături de înaintașii lor, regele Carol și regina Elisabeta.