Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Slujbă de pomenire pentru eroii de la Spătăreşti
La împlinirea a 102 ani de la bătălia de la Spătărești, la 24 septembrie 2020 a fost săvârșită o slujbă de pomenire la Monumentul Eroilor din această localitate. La slujbă au participat preoţi și militari care au adus omagiu eroilor neamului.
În urmă cu 102 ani, Corpul II Armată Rus (aproximativ 10.000 de soldați), care a produs mari distrugeri în zona Moldovei în retragerea sa către Rusia, a fost oprit și dezarmat de ostașii români ai Regimentului „2 Grăniceri” (aproximativ 500 de ostași). În amintirea acestui eveniment a fost săvârşită slujba de pomenire, după cum se hotărâse în urmă cu un an, atunci când a fost sfințit monumentul închinat bravilor eroi români combatanți în acea bătălie.
A fost un moment cu participare restrânsă și cu respectarea normelor impuse de autorități pentru timpurile pe care le traversăm.
S-au pomenit cu numele cei 14 ostași români căzuți în luptă, ostașii Regimentului „2 Grăniceri” și ai Regimentului „16 Dorobanți” Fălticeni, episcopii militari ai Armatei Române și preoții militari ai Regimentului de la Fălticeni. După depunerea de coroane s-a vorbit despre importanța moștenirii lăsate de înaintași și transmiterii acesteia urmașilor și s-a mulțumit, din nou, tuturor celor care s-au implicat la reașezarea troiței pe dealul de la Spătărești, aducând astfel în amintire evenimentele de vitejie și glorie ale înaintașilor.
Slujba de pomenire a fost săvârșită de preoții militari ai Școlii Militare de Subofițeri de Jandarmi Fălticeni, ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Suceava și Inspectoratului pentru Situații de Urgență Suceava, împreună cu doi preoţi din cadrul Protopopiatului Fălticeni. Evenimentul a fost organizat de Asociația Umanitară „Credință și Faptă” Fălticeni, Primăria Comunei Fântâna Mare și Școala Militară de Subofițeri de Jandarmi „Petru Rareș”-Fălticeni. Garda a fost asigurată de subofițeri ai școlii echipați în ținuta de dorobanți din Primul Război Mondial. Lângă drapelul României, înălțat pe catargul de lângă monument, la eveniment s-a aflat și drapelul de luptă din Primul Război Mondial al Regimentului „16 Dorobanți” Fălticeni.
Se cuvin adresate mulțumiri tuturor celor implicați în buna desfășurare a evenimentului și celor care au participat, iar pentru împlinirea gândului frumos și plinitor înălțăm rugăciuni de mulțumire și slavă Bunului Dumnezeu. Veșnică recunoștință bravilor înaintași!