Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Slujbă de pomenire pentru făuritorii Unirii Bucovinei cu România și pentru părintele profesor Vasile Gheorghiu
Joi, 28 noiembrie, la Paraclisul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din incinta Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” Iași, a avut loc o slujbă de pomenire pentru făuritorilor unirii Bucovinei cu România. De asemenea, cei prezenți s‑au rugat și pentru sufletul părintelui prof. Vasile Gheorghiu.
Sfânta Liturghie și slujba Parastasului au fost oficiate de către părintele Marcel Cojocaru și părintele Dan Sandu, profesori ai facultății de teologie. Studenții teologi au oferit răspunsurile la strană și s‑au rugat pentru sufletele celor care au realizat unirea Bucovinei cu România. Tot cu acest prilej s‑au citit rugăciuni și pentru sufletul părintelui Vasile Gheorghiu.
Părintele Vasile Gheorghiu s‑a născut în Câmpulung Moldovenesc, județul Suceava. A urmat cursurile Liceului Ortodox din Suceava, apoi pe cele ale Facultăţii de Teologie din Cernăuți între anii 1890 - 1894, unde a obținut doctoratul în 1897. A efectuat studii de specializare la Facultățile de Teologie Romano‑Catolică și Protestantă din Viena, Bonn, Breslau și Leipzig. A fost titular la Catedra de Studiu Biblic și Exegeza Noului Testament de la Facultatea de Teologie din Cernăuți, funcționând până la pensionare, și decan al instituției de teologie în trei rânduri. De asemenea, părintele a fost redactor și director al Revistei „Candela”, președinte al comitetului de direcție al foii bisericești „Pastorul” din Cernăuți și membru de onoare al Academiei Romane. Este considerat cel mai de seamă teolog neotestamentar român, cu lucrări temeinice de introducere și exegeză a Noului Testament, cronologie biblică, teologie biblică.
La Editura mitropolitană „Doxologia” a apărut recent o lucrare de doctorat despre personalitatea și opera părintelui Vasile Gheorghiu, realizată de pr. dr. Vasile Florin Florescu.