De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Slujbă de pomenire pentru Patriarhul Justinian
Vrednicul de pomenire Patriarh Justinian Marina a fost pomenit ieri, 26 martie, la 41 de ani de la mutarea la cereștile locașuri. Slujba Parastasului a fost săvârșită în biserica Mănăstirii Radu Vodă de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Din soborul de slujitori care s-au rugat pentru odihna celui de-al treilea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române au făcut parte arhim. Nectarie Șofelea, starețul Mănăstirii Radu Vodă și exarh administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor, pr. Dan Toader, protoiereu al Protopopiatului Sector 1 Capitală, clerici profesori ai Seminarului Teologic Ortodox din București și din obștea așezământului monahal. La slujbă au participat numeroși credincioși și elevi ai seminarului bucureștean. Patriarhul Justinian Marina este cinstit în rândul ctitorilor Mănăstirii Radu Vodă, datorită eforturilor sale de restaurare a bisericii cu hramurile „Sfânta Treime” și „Sfântul Ierarh Nicolae” și intervențiilor stăruitoare de recuperare a clădirilor din incintă, în vremurile grele ale prigoanei atee comuniste.
În cuvântul de învățătură rostit după slujba de pomenire, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a evocat personalitatea și slujirea Patriarhului Justinian Marina ca Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române. „Cu puțin timp înainte de trecerea sa la cele veșnice din anul 1977, și-a pregătit locul de veci în această biserică, venind personal să vadă sălașul în care se va odihni pentru a aștepta ziua cea mare a Învierii. Patriarhul Justinian este o lumină în istoria Bisericii, mai ales că a păstorit într-o perioadă grea. A avut mult curaj, a avut râvnă misionară, s-a inspirat întotdeauna din scrierile Sfintei Evanghelii și ale Sfinților Părinți, a cinstit în mod deosebit pe cei care au trecut prin suferințe, pe profesorii de teologie, pe preoții întemnițați, pe monahi și pe monahii. La distanța celor peste 40 de ani de când a păstorit el, putem observa că, deși a fost preot de mir și prima parte a activității sale misionare a desfășurat-o în rândul credincioșilor și al preoților de parohie, a arătat o exemplară iubire și atenție față de viața monahală, față de călugări și călugărițe. S-a îngrijit în mod deosebit de restaurarea unor mănăstiri importante ale acestei eparhii și de călugării care au fost trimiși în urma decretului 410 din 1959 în mijlocul lumii, pe mulți dintre ei ajutându-i să revină în mănăstire. A fost de asemenea preocupat de toți cei care i-au cerut ajutorul, arătând prin cuvinte și fapte că era un patriarh iubitor al Bisericii, al preoților, al monahilor și al credincioșilor. De aceea, Mănăstirea Radu Vodă, pe care el a iubit-o și ajutat-o în mod deosebit, îl cinstește întotdeauna”, a spus Preasfinţia Sa.
Patriarhul Justinian Marina a trecut la cele veșnice în 26 martie 1977, fiind înmormântat în naosul bisericii Mănăstirii Radu Vodă.