În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Slujire arhierească la mănăstirea teleormăneană Coșoteni
În Duminica a 23‑a după Rusalii, în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din localitatea Coșoteni, județul Teleorman, a poposit Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, care a săvârșit Sfânta Liturghie la Altarul de vară al sfântului lăcaș.
Din soborul de slujitori au făcut parte: părintele protosinghel Ciprian Florea, starețul Mănăstirii Coșoteni; părintele protosinghel Calinic Stan, starețul Mănăstirii Crângu; părintele Cătălin Eugen Păunescu, consilier administrativ‑bisericesc; părintele Sorin Marian Nistor, protopop de Alexandria; părintele Cristian Ioana, protopop de Turnu Măgurele; părintele Mircea Ionescu, protopop de Roșiori de Vede, arhidiaconul Alexandru Mărgărit și diaconul Laurențiu Lupu, precum și alți preoți și diaconi.
În omilia rostită, Preasfinția Sa a evidențiat semnificațiile duhovnicești ale Evangheliei Duminicii a 23‑a după Rusalii (Luca 8, 26‑39), care ne înfățișează vindecarea demonizatului din ținutul Gherghesenilor.
„În pericopa evanghelică pe care am ascultat‑o astăzi este relatată tămăduirea celui stăpânit de diavol, din ținutul Gherghesenilor, iar relatarea acestei minunate întâmplări ne oferă prilejul de a învăța pentru viața noastră duhovnicească lucruri noi, lucruri de care să ținem seama pentru confortul, pacea și liniștea vieții noastre. Această minune săvârșită de Mântuitorul Iisus Hristos ne duce cu gândul la două lucruri deosebite de care se cuvine să ținem seama în viața noastră: întâi de toate, acolo unde nu este Dumnezeu, acolo vine vrăjmașul și stăpânește, dacă trăim departe de Biserică. De asemenea, diavolii nu au stăpânire nici asupra oamenilor, nici asupra naturii înconjurătoare decât numai cu îngăduința lui Dumnezeu, iar de aceea avem nevoie să fim cât mai mult în preajma lui Dumnezeu, să‑L avem pe Acesta cât mai aproape de noi pentru că, acolo unde este Hristos, cel rău nu se apropie. Pe de altă parte, din finalul acestei relatări mai învățăm un lucru, și anume că pentru darurile și binefacerile pe care le primim de la Dumnezeu suntem datori să aducem recunoștință și mulțumire Tatălui ceresc. Trebuie să învățăm din relatarea acestei minuni că se cuvine să căutăm, să fim cât mai aproape de Dumnezeu, printr‑o viață curată, plină de credincioșie, de lucrarea faptelor credinței și, mai ales, după tradiția și rânduiala Bisericii noastre, prin împărtășirea cu Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos, cu pregătirea cuvenită pentru a‑L primi pe Fiul lui Dumnezeu în trupul nostru și în inima noastră”, a explicat Preasfinția Sa.
În cadrul Sfintei Liturghii, preotul George Sorin a fost hirotesit duhovnic.