Potrivit tradiției liturgice a Bisericii noastre, în zilele premergătoare praznicului Botezului Domnului, casele credincioșilor sunt binecuvântate prin stropire cu Agheasmă Mare. Această tradiție a fost
Slujire arhierească la o biserică rupestră din Munții Buzăului
În ziua de pomenire a Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, joi, 29 august, biserica din satul Aluniș, filie a parohiei buzoiene Colți, și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, în lăcașul de cult cu o vechime de 750 de ani, unul dintre așezămintele rupestre din Munții Buzăului.
Din soborul de clerici au făcut parte: pr. conf. univ. dr. Stelian Ionașcu, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București și fiu al satului Aluniș, pr. Paul Gavrilă, protopop al Protoieriei Pătârlagele, pr. Bogdan Furtună, paroh al Parohiei „Sfântul Gheorghe” din Nehoiu, pr. Petre-Pamfil Furtună, paroh al Parohiei Colți, arhid. Daniel Dumitrică, secretar eparhial, și arhid. Laurențiu Manea.
În predica adresată credincioșilor, ierarhul locului a vorbit despre viața, misiunea și sfârșitul martiric al celui mai mare om născut din femeie, așa cum Însuși Mântuitorul Iisus Hristos l-a caracterizat pe Sfântul Proroc Ioan Botezătorul (cf. Matei 11, 11; Luca 7, 28), care a trăit în permanentă rugăciune și smerenie. Părintele Arhiepiscop Ciprian a subliniat faptul că Înaintemergătorul Domnului a fost intransigent cu păcatul și cu cei care se complăceau în starea lor de păcătoșenie, refuzând să se îndrepte, dar s-a dovedit a fi înțelegător cu oamenii care aveau conștiința propriilor păcate.
La sfârșitul Sfintei Liturghii a fost oficiată slujba Parastasului pentru ctitorii și slujitorii lăcașului de închinare, mutați la Domnul. Corul psaltic-misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei a dat răspunsurile la strană.
Zona Aluniș-Bozioru-Brăești din Munții Buzăului reprezintă arealul unde viața bisericească s-a manifestat încă din primele veacuri creștine (secolele III-VI), aici existând și astăzi așezăminte rupestre ce fac dovada unei vieți monahale autentice, precum Schitul Fundătura, Chilia lui Dionisie Torcătorul, Peștera lui Iosif, Agatonul Vechi sau Agatonul Nou.
Biserica „Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul” din Aluniș - monument istoric - a fost săpată în stâncă de doi ciobani, Vlad și Simeon, în anul 1274, funcționând ca schit de călugări până în 1871. Între anii 1840 și 1850, la intrare, s-a construit un pridvor de lemn cu turlă.