În Ajunul Crăciunului, marți, 24 decembrie 2024, a avut loc la Catedrala Patriarhală din Capitală un concert de colinde susținut de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române și de Grupul psaltic
Slujire arhierească și sinaxă monahală în Eparhia Tulcii
Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, s-a aflat sâmbătă, 14 octombrie, în mijlocul credincioșilor din localitatea Niculițel, județul Tulcea, unde a săvârșit Sfânta Liturghie cu prilejul hramului bisericii închinate Sfintei Cuvioase Parascheva. Ierarhul a oficiat slujba în fruntea unui sobor de preoți și diaconi. La sărbătoarea comunei au luat parte și s-au rugat foarte mulți credincioși, sosiți din ambele parohii ale localității, precum și reprezentanți ai autorităților.
În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a vorbit despre viața Sfintei Cuvioase Parascheva și despre urmarea virtuților sale, evidențiind și cinstirea de care sfânta se bucură atât printre români, cât și printre toate popoarele din Balcani. În cadrul slujbei au fost pomeniți și ctitorii bisericii construite în urmă cu peste un secol, precum și binefăcătorii și susținătorii actuali ai lăcașului de închinare. Biserica „Sfânta Parascheva” păstrează, în patrimoniul său sacru, atât un veșmânt care a acoperit cinstitele moaște ale Cuvioasei, cât și fragmente din moaștele Sfinților Mucenici Zotic, Atal, Camasie şi Filip, descoperite la Niculițel în anul 1971. Lăcașul de cult din Niculițel este unul dintre cele 17 cu acest hram din Episcopia Tulcii, ne-a transmis părintele Felix Lucian Neculai, consilier eparhial.
Luni, 16 octombrie, la Schitul „Buna Vestire” din Delta Dunării a avut loc Sinaxa stareților și a starețelor din cuprinsul Eparhiei Tulcii, desfășurată în prezența chiriarhului. Evenimentul a fost precedat de săvârșirea Sfintei Liturghii arhierești. După rostirea cuvântului de deschidere adresat reprezentanților celor 14 mănăstiri și schituri din eparhie, Preasfințitul Părinte Visarion a prezentat cele mai importante acțiuni întreprinse la nivelul Centrului eparhial cu prilejul proclamării Anului omagial și comemorativ 2023, anunțând în plen tema dezbătută și declarând deschise lucrările sinaxei. Gazda întâlnirii, ieromonahul Nectarie Prelucă, a susținut apoi referatul „Cântarea bisericească - izvor de lumină, pace și bucurie în viața monahilor”. Ulterior, s-au purtat discuții pe marginea temei abordate, iar fiecare stareț și stareță a prezentat darea de seamă asupra vieții obștii monahale pe care o păstorește, cuprinzând lucrările de construcție și restaurare, precum și activitățile culturale și liturgice desfășurate de la precedenta sinaxă, din 16 noiembrie 2022, până în prezent.