Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Slujiri arhierești în Arhiepiscopia Craiovei
Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a săvârşit duminică, 3 septembrie, Sfânta Liturghie şi slujba de sfinţire a bisericii din Parohia Câineni din judeţul Gorj. În a doua parte a zilei, Înaltpreasfinţia Sa a vizitat mănăstirea din localitatea gorjeană Poiana, oficiind slujba de punere a pietrei de temelie pentru sfântul lăcaş al așezământului monahal.
În Duminica a 13-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu s-a aflat în mijlocul credincioşilor Parohiei Câineni, Protoieria Târgu Jiu, unde a săvârşit slujba de sfințire a bisericii cu hramul „Schimbarea la Față a Domnului”, urmată de Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici.
În cuvântul de învăţătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a vorbit despre necesitatea bisericii în mijlocul comunităţii credincioşilor şi a tâlcuit textul evanghelic duminical. Înaltpreasfințitul Irineu a vorbit mai întâi de rolul unei biserici în comunitatea locală și de bucuria ridicării unui nou lăcaș de închinare într-o parohie.
„Din această pericopă evanghelică reiese purtarea de grijă a lui Dumnezeu față de noi. Din parabola de astăzi se vede că oamenii au primit în grijă via, dar nu și-au împlinit responsabilitatea lor. Dimpotrivă, au gândit că ei pot deveni stăpâni ai viei. Stăpânul viei L-a trimis pe Fiul Său și s-a întâmplat un lucru tragic pentru istoria omenirii, pentru că L-au ucis pe Fiul lui Dumnezeu. Via este însăși Biserica cu darurile sale, pe care Dumnezeu ne-a dat-o ca să lucrăm și să agonisim fapte bune. Întotdeauna trebuie să fim recunoscători lui Dumnezeu și să-I aducem prinos de mulțumire”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.
Pentru lucrarea pastoral-administrativă, părintele paroh Constantin Corban și preotul pensionar Ilie Popescu au primit rangul onorific de iconom stavrofor. De asemenea, s-au dăruit gramate de mulțumire tuturor celor care s-au implicat în activitatea de ridicare și înfrumusețare a bisericii.
În aceeaşi zi, Mitropolitul Olteniei a săvârşit slujba de punere a pietrei de temelie pentru biserica cu hramurile „Nașterea Maicii Domnului”, „Sfântul Ioan Evanghelistul” și „Sfânta Mare Muceniţă Tecla” a viitoarei mănăstiri din localitatea Poiana, comuna Turburea, județul Gorj.
În cuvântul de binecuvântare rostit, ierarhul i-a îndemnat pe cei prezenţi să contribuie la ridicarea noii mănăstiri, deoarece orice vatră monahală este locul unde se înalţă necontenit rugăciuni pentru întreaga lume: „Noi, care avem această chemare a lui Dumnezeu şi râvnă sufletească, trebuie să stăruim în rugăciune, aşa cum ne învaţă Mântuitorul Hristos! Să stăruim şi să veghem, pentru ca atunci când va veni ca să ceară «socoteală» de la noi, să primim răsplata cuvenită. Prin urmare, aici ne-am adunat ca să stăm pe «bătătura» unei noi mănăstiri. Aşadar, să vă ajute Dumnezeu, să ne ajute pe toţi ca fiecare să se roage şi să ne rugăm aici, să o ridicăm cât mai repede şi să venim aici să ne «îndestulăm» sufleteşte de această binecuvântare a lui Dumnezeu!”.