Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
„Soborul Maicii Domnului”, la Catedrala Patriarhală
A doua zi de Crăciun, miercuri, 26 decembrie, Biserica Ortodoxă Română a cinstit Soborul Maicii Domnului. La Catedrala Patriarhală, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal.
Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul le-a vorbit credincioşilor despre rolul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu în mântuirea neamului omenesc. „Important a fost rolul Maicii Domnului în ceea ce priveşte latura trupească a lui Iisus Hristos, că şi-a împlinit cu prisosinţă datoria ei de mamă. Dar, dincolo de acest aspect pământesc, fizic, material, Maica Domnului reprezintă ceva mult mai mult, în sensul că ea este cu adevărat taina cea mare, taina cea din veac ascunsă. Ea este aceea care a primit în pântecele său pe Cuvântul lui Dumnezeu, ea este Eva cea nouă, care spre deosebire de Eva cea veche, prin care au intrat în lume păcatul şi moartea, aduce în lume pe Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul lumii. Ea este aceea care, întruchipând omenirea întreagă, s-a arătat înaintea lui Dumnezeu ca fiinţa cea mai curată pe care a avut-o vreodată lumea. Dumnezeu a căutat spre Fecioara Maria şi şi-a aflat-o Sieşi vrednică pentru această mare taină a Întrupării Fiului Său. De aceea, Maica Domnului nu este numai Maica după trup a Mântuitorului Iisus Hristos, ci ea este şi maica noastră a tuturor şi Maica Bisericii", a evidenţiat Preasfinţia Sa.
În cadrul Sfintei Liturghii, arhidiaconul Constantin Hurjui a citit Pastorala de Crăciun a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, intitulată: „Îngerii şi păstorii vestesc bucuria Naşterii Domnului". Biserica Ortodoxă l-a cinstit miercuri, 26 decembrie, şi pe Sfântul Cuvios Nicodim de la Tismana. Despre viaţa acestui sfânt a amintit la finalul Sfintei Liturghii Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul.