Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârșit duminică, 24 noiembrie, Sfânta Liturghie la Paraclisul arhiepiscopal „Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul
Solidari cu orfanii și bătrânii din Mati
Incendiul devastator care a cuprins în luna iulie a acestui an regiunea Attica și insula Evia din estul Greciei a lăsat în urmă zeci de persoane decedate, sute de răniți, mii de clădiri și zeci de hectare de pădure arse. În urma acestei calamități, au fost afectate și un orfelinat, și un cămin de bătrâni care se aflau în grija Mănăstirii „Sfânta Treime” din Mati. Pentru a-i ajuta, o delegaţie din România a mers, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la Mati cu un transport de ajutoare.
Incendiul a fost catalogat de specialiști ca fiind de nivelul 4, pe o scară de 1 la 5. În prezent, situația de acolo este destul de critică, întrucât copiii și persoanele vârst- nice, deși au primit un spațiu provizoriu, au nevoie de hrană zilnic. În acest context, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, părintele Nicolae Tănase, de la Parohia Valea Plopului, județul Prahova, de câteva zile este prezent în zona afectată, atât pentru a însoți un transport cu produse lactate donate de Asociația „Bucuria Darului” din Brașov, cât și datorită relației sale pe care o are cu Mănăstirea „Sfânta Treime” din Mati încă din anul 1995, când, pe lângă copiii pe care îi aveau în grijă, au mai primit 26 din România. Potrivit părintelui Nicolae Tănase, acești copii români au fost primiți cu multă dragoste, fiindu-le susținute cheltuielile pentru școlarizare, haine, rechizite, transport, precum și bani pentru buzunar.
„Înainte de incendiu, la orfelinat erau 60 de copii, dintre care au mai rămas acum 38, deoarece copiii din familiile sărace au revenit la casa lor în urma incendiului. Copiii sunt crescuți la mănăstire prin intermediul Asociației «Lirion Pedikon Idrima», fiind copii albanezi, africani, greci. La acest așezământ sunt îngrijiți și bătrâni, care erau ținuți într-o clădire separată, cu paraclis special, cu acces la lift, unde persoanele vârstnice participau zilnic la Sfânta Liturghie, fiind aduse cu patul sau scaunul pe rotile. Imaginea zonei și a mănăstirii e dezolantă. Maica stareță Maria, econoama Calinichi se bucură de revedere, depănăm amintiri și nu pomenim nimic de dezastru. La aproape 80 de ani nu se plâng, ci sunt mulțumite că toți copiii și bătrânii au fost evacuați la timp. Ele și alte 12 viețuitoare din mănăstire au intrat în biserica recent pictată și s-au rugat, pentru că focul nu le-a mai permis să fugă din fața lui. Am descărcat împreună cele aduse într-un colț de depozit rămas nears, același colț de unde de multe ori s-au încărcat alimente, haine, saltele și lenjerie, paturi și mobilă pentru Valea Plopului”, a precizat părintele Nicolae Tănase.
La acest demers de ajutorare s-a alăturat și părintele Ciprian-Georgian Tudor, de la Parohia Oborul Vechi, Protoieria Sector 2 Capitală, care, cu ajutorul credincioșilor, a colectat și trimis în Grecia mai multe bunuri. „Avem o bucurie sufletească deosebită pentru că am putut răspunde invitației părintelui Nicolae Tănase și că am putut fi și noi părtași bucuriei ajutorării copiilor din orfelinatul de la Mănăstirea «Sfânta Treime»-Mati, pentru că dragostea pentru cei aflați în nevoi nu are granițe. Deși se vede că încercările sunt mari pentru maicile care au grijă de acest orfelinat, de acești copii și de bătrânii găzduiți aici, și-au ascuns durerea și necazul și ne-au primit cu toată dragostea și bucuria. Nădăjduim că darurile aduse le vor fi sprijin pentru hrana următoarelor săptămâni sau poate chiar luni, iar cu ajutorul lui Dumnezeu vor reuși să reconstruiască atât zidurile care adăposteau copiii și bătrânii, cât și să vindece și să aline în continuare rănile sufletești provocate de această mare încercare”, a spus părintele paroh Ciprian-Georgian Tudor.
În urma incendiului, neatinse de foc au rămas biserica Mănăstirii „Sfânta Treime” și Paraclisul „Sfântul Partenie”. Însă așezămintele sociale din incinta mănăstirii sunt niște ruine. Din cauza temperaturii foarte ridicate, aceste clădiri trebuie să fie demolate și nu reconstruite, deoarece betonul a devenit casant, a precizat pr. Ciprian-Georgian Tudor.