În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Stadiul lucrărilor pe șantierul Catedralei Naționale la finalul primăverii
Pe șantierul Catedralei Naționale se lucrează în prezent la învelitoarea din tablă a construcțiilor care delimitează spațiul liturgic exterior (clopote și portice), la tencuielile exterioare ale turlei clopotniță și baza turlei mari, precum și la placarea cu piatră a stâlpilor pridvorului de la intrarea principală de pe vest. În interior, a fost finalizată pictura în mozaic la hemiciclul Altarului și se lucrează intens la montajul ultimelor piese de pe spatele catapetesmei, ca până în vară, pictura în Sfântul Altar să fie realizată în totalitate.
La finalul primăverii, perioadă în care vremea blândă a permis reluarea lucrărilor în exteriorul Catedralei Naționale, în zona superioară a edificiului și în zona construcțiilor care delimitează spațiul liturgic exterior, activitatea s-a intensificat și continuă conform fluxului tehnologic impus de graficul de execuție. Stadiul actual al lucrărilor, precum și viitoarele etape ne-au fost prezentate de inginerul Petre Chiuță, consilier patriarhal la Sectorul monumente și construcții bisericești: „Structura de rezistență a catedralei și a subsolurilor adiacente este finalizată 100%, învelitoarele din tablă la turlele catedralei, finalizate în proporție de 100%. Totodată, sunt finalizate placările cu piatră la stâlpii turlelor, precum și tencuielile exterioare ale turlelor secundare. În această perioadă, se lucrează intens la învelitoarea din tablă a construcțiilor care delimitează spațiul liturgic exterior (clopote și portice); la ancadramentele ferestrelor de pe fațada sud; la tencuielile exterioare ale turlei clopotniță și baza turlei mari (45.00. - 65.00 m); la placarea cu piatră a stâlpilor pridvorului de la intrarea principală de pe vest și la pictura în tehnica mozaic din spatele catapetesmei”.
Până la finalul anului sunt prevăzute lucrări la tencuiala exterioară a turlei mari (+65.00 m - +92.00 m) și la fațada vest; la ancadramentele ferestrelor din zona sud, absida sud și jumătate din Altar, precum și finalizarea picturii mozaic din Altar.
Totodată, în prezent se analizează împreună cu instituțiile abilitate modalitatea de racordare la energie electrică a ansamblului arhitectural Catedrala Națională, respectiv la apă și canalizare, ne-a mai spus ing. Petre Chiuță.
În interiorul lăcașului de rugăciune, echipa condusă de pictorul Daniel Codrescu continuă pictarea în tehnica mozaic pe spatele catapetesmei. „Am terminat lucrările la hemiciclul Altarului, iar săptămâna viitoare va începe demontarea schelelor. Acum se lucrează pe spatele catapetesmei la montajul ultimelor piese ale mozaicului. S-au montat deja sfinții ierarhi, preoți, diaconi și urmează «Cina cea de Taină», «Spălarea picioarelor» și «Cina de la Emaus». Apoi, în partea de jos, vor mai fi montate decoruri și ornamente. În absida dreaptă au fost montate schelele și au început tencuielile. În atelier lucrăm la ultimele detalii la scenele de pe spatele catapetesmei și ne concentrăm în această perioadă să terminăm lucrările la Altar până în vară”, a explicat pictorul Daniel
Codrescu.
Detalii despre conceptul iconografic, tehnică și materiale, precum și despre modalitatea prin care puteți dona pentru un anumit sfânt sau o scenă iconografică, puteți afla accesând platforma online pictamcatedrala.ro.