În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Stareţa Nazaria Niţă a fost pomenită la Văratec
La Mănăstirea Văratec, din judeţul Neamţ, a avut loc sâmbătă, 18 octombrie, parastasul fostei stareţe Nazaria Niţă, la împlinirea a şapte ani de la trecerea sa la Domnul.
Pomenirea fostei stareţe de la Văratec a început cu Liturghia arhierească săvârşită de către Preasfinţitul Episcop Macarie al Europei de Nord şi de Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Romanului, la care au mai participat obştea mănăstirii şi numeroase personalităţi din spaţiul cultural. La acest ceas de veşnică pomenire adus stareţei Nazaria a participat şi arhimandritul Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor, ca delegat al PF Patriarh Daniel, care a citit mesajul Preafericirii Sale transmis cu acest prilej.
După Sfânta Liturghie a avut loc slujba de pomenire şi s-a lansat un volum omagial care cuprinde cuvinte de aducere aminte semnate de ierarhi ai Bisericii noastre, cum ar fi Părintele Patriarh Daniel, IPS Mitropolit Teofan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, dar şi de numeroase personalităţi culturale din diverse locuri ale ţării care au apreciat-o pe fosta stareţă de la Văratec. „Ne exprimăm gândul de recunoştinţă faţă de o călugăriţă care a muncit mult, o persoană care s-a dedicat monahismului. Ne-a încercat un gând de mulţumire sufletească pentru faptul că astăzi mai există monahi, dar şi buni creştini care nu uită pe cei care au lucrat pentru Biserică şi pe cei care au constituit punct de reper în vremuri tulburi pentru Biserica nostră“, ne-a declarat arhimandritul Timotei Aioanei.
Stareţa Nazaria Niţă a fost una dintre cele mai cunoscute stareţe al Mănăstirii Văratec. A condus mănăstirea timp de 22 de ani, într-o perioadă de mari încercări pentru Biserică, reuşind să facă din soborul mănăstirii unul foarte cunoscut în întreaga lume, atât datorită numărului, cât şi datorită numeroaselor activităţi care s-au dezvoltat în mănăstirea moldoveană.
Mănăstirea a fost vizitată în perioada stăreţiei ei de Patriarhul Pimen al Moscovei, de Patriarhul Diodor al Ierusalimului, Dimitrios al Constantinopolului şi de alţi numeroşi ierarhi din Biserica Ortodoxă, dar şi de alţi reprezentanţi ai Bisericilor creştine.
Stareţa Nazaria Niţă era o cunoscută ca misionară în ţară şi în străinătate, participând la numeroase întâlniri ortodoxe şi ecumenice. A activat mai mulţi ani la reprezentanţa Patriarhiei Române de la Ierusalim, ca administrator şi cântăreţ bisericesc. A fost, la vremea respectivă, una dintre cele mai cunoscute voci ale monahismului din România.