Duminică, 3 noiembrie, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia Olari, Protopopiatul Arad, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul arhiepiscopiaaradului.ro.
Stavrofora Lucia Dumbravă s-a mutat la Domnul
A plecat la Domnul în această dimineață proistareța Mănăstirii Pasărea, stavrofora Lucia Dumbravă, la venerabila vârstă de 92 de ani.
Cea care a fost stareța vestitei vetre monahale vreme de 41 de ani s-a născut în străvechea cetate Silistra, Durostorum, la 14 aprilie 1930, fiind al treilea copil din cei șase ai părinților Emil și Maria. A rămas orfană de mamă la vârsta de numai opt ani.
„Florina, cum se numea din botez, nemaiîntâlnind iubirea de altădată a mamei și mâhnită de mustrările tatălui, a căutat o altă iubire, gândind a o afla doar la Dumnezeu. După ce a scris o epistolă fiicei unei vecine care se ostenea la Mănăstirea Pasărea, a plecat pe ascuns de acasă, călătorind cu trenul și pe jos, ajungând într-o seară în acest loc de linişte. În apropierea mănăstirii, s-a așezat plângând pe podețul de trecere peste lacul ce înconjoară incinta. Găsită de o maică și întrebată de ce e tristă, i-a mărturisit că plânge de bucurie, pentru că are înaintea ochilor locul unde ar vrea să rămână până la sfârșitul zilelor”, relatează Preasfințitul Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, în articolul „Stavrofora Lucia Dumbravă la un popas al longevității”.
În istoria de peste 200 de ani a Mănăstirii Pasărea, stavrofora Lucia Dumbravă rămâne stareța cu cea mai lungă perioadă de slujire în această ascultare, începând cu anul 1966, până în 2007. „Activitatea stavroforei Lucia Dumbravă, ca stareță a vestitei vetre monahale așezată nu departe de Cetatea Bucureștilor, a însumat numeroase realizări, atât la cele două biserici ale mănăstirii - biserica mare și biserica din cimitir, dar și înființarea muzeului, a unor ateliere în cadrul mănăstirii, reparația caselor monahale, prin implicarea personală a Patriarhului Justinian Marina, și, mai ales, înființarea, în anul 1995, a seminarului monahal de la Mănăstirea Pasărea, devenit ulterior Seminarul Teologic Liceal Ortodox «Sfânta Filofteia». A participat, de asemenea, la numeroase întruniri internaționale, alături de starețele cunoscutelor mănăstiri Agapia, Văratec, Dealu ș.a., susținând referate despre viața monahală în Biserica Ortodoxă Română”, a trasmis Preasfințitul Timotei Prahoveanul.
Înmormântarea stavroforei Lucia Dumbravă va avea loc marți, 31 mai, la ora 12:00.