Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
„Sunet de toacă” în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților - Ediția I
În tradiția Bisericii, toaca a avut un rol bine delimitat, și anume acela de a-i chema pe creștini la rugăciune. Valoarea acestui instrument este evidențiată și de Alexandru Vlahuță care, ascultând toaca Mănăstirii Agapia, descrie sunetul produs de acest instrument ca fiind „ecoul celei mai plăcute simfonii muzicale” cu care se putuse delecta sufletul său.
Având în vedere aceste aspecte care evidențiază importanța fundamentală a acestui instrument întrebuințat de Biserică pentru a vesti momentele de rugăciune colectivă, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților prin Sectorul Cultural și Sectorul Misiune - Departamentul Tineret a organizat, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, un concurs eparhial, intitulat „Sunet de toacă”, ediția I, al cărui obiectiv a fost promovarea acestei minunate tradiții, ca parte integrantă a cultului ortodox, precum și identificarea acelor persoane care se îndeletnicesc cu această activitate, ducând-o la rang de artă.
Concursul s-a desfășurat pe etape de vârstă: 6-13 ani și 14-20 ani, conform următorului grafic:
- Faza Protopopiate: 23-31 august 2021
- Faza Finală (eparhială): 06 septembrie 2021 – la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou.
La această primă ediție, la faza finală au participat 10 de concurenți provenind din cuprinsul eparhiei, câștigători ai primei faze pe protopopiate, dornici în a demonstra abilitățile mânuirii ciocanelor de toacă.
Astfel, începând cu orele 11:00 ale dimineții, curtea mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava răsuna de glasul toacei care îmbia publicul la rugăciune și meditație, surprinzând în mod plăcut pe cei prezenți, precum și pe un grup de vizitatori din Franța.
Concursul s-a desfășurat după criterii bine stabilite de Comisia de jurizare din care au făcut parte: arhim. Valerian Radu, mare eclesiarh al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, pr. Justinian-Remus Cojocar, director al Departamentului Tineret, arhid. Ilie Leonte, dirijorul grupului psaltic „Dimitrie Suceveanu”, în calitate de evaluatori, precum și pr. Constantin Oprea, consilier cultural, în calitate de Președinte al Comisiei.
Câștigătorii desemnați de către juriul convocat la acest eveniment sunt următorii:
- La categoria 6-13 ani:
- Ciocănelul de Aur: Flavius Aioanei din Protopopiatul Fălticeni;
- Ciocănelul de Argint: Maxim Drăgoi din Protopopiatul Suceava II;
- Ciocănelul de Bronz: Claudiu Coca din Protopopiatul Rădăuți;
- La categoria 14-20 ani:
- Ciocănelul de Aur: Dănuț Piuariu din Protopopiatul Suceava II;
- Ciocănelul de Argint: Sebastian Manoilă din Protopopiatul Rădăuți;
- Ciocănelul de Bronz: Sergiu Tulbure din Protopopiatul Fălticeni;
Toți participanții au primit din partea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților diplome, icoane, Noul Testament, dulciuri și premii în bani.
A fost un moment de suflet, organizatorii silindu-se în a ține cont de spusele regretatului părinte Constantin Galeriu, care afirma: „Toaca se dezvăluie ca o chemare vie la rugăciune, dar și ca un cântec de durere și de bucurie, vestind odată cu baterea cuielor crucii, imnul pascal de Înviere”, dar și apropierea tinerilor din eparhie în eventualitatea cooptării lor la viitoarele activități culturale organizate de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.