De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Târnosirea bisericii din localitatea bănățeană Sânpetru Mare
Credincioșii Parohiei Sânpetru Mare, județul Timiș, copii, tineri și vârstnici, s-au adunat sâmbătă, 29 iunie, cu inimile pline de bucurie pentru a participa la unul dintre cele mai importante evenimente ale parohiei lor, târnosirea noii biserici cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.
În liniștea dimineții, încărcată de o tainică așteptare, de emoție și de bucurie duhovnicească, mulțimea credincioșilor din parohie și din localitățile învecinate l-a primit pe Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, împreună cu soborul de clerici. În sunetul clopotelor, fiecare inimă bătea parcă la unison, într-un ritm sacru, ca un imn nesfârșit de laudă și mulțumire înălțat către Dumnezeu.
După îndătinata primire a chiriarhului cu flori, pâine și sare, au urmat slujba de târnosire a bisericii și Sfânta Liturghie, oficiate de către Înaltpreasfinția Sa, înconjurat de un sobor din care au făcut parte preotul Timotei Anișorac, consilier eparhial, protopopul Marius Podereu de la Sânnicolau Mare, preotul paroh Ștefan Dumitrescu și alți clerici.
În Sfânta Masă au fost așezate cinstitele moaște, hrisovul și o bucată de piatră din stânca Golgotei. Cu sufletul încărcat de mulțumire și recunoștință față de Dumnezeu, zeci de credincioși, între care și mulți copii, au ținut să marcheze acest moment istoric din viața parohiei lor prin împărtășirea cu Trupul și Sângele Domnului Iisus Hristos.
Cuvântul de învățătură pe marginea Evangheliei duminicale și a sărbătorii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” a fost rostit de către Părintele Mitropolit Ioan, care i-a îndemnat pe credincioși să îi cheme pe acești importanți Sfinți Apostoli în rugăciune.
„Binecuvântat să fie Dumnezeu, care a rânduit astăzi ca truda frățiilor voastre să fie primită în cer. Biserica aceasta o vedem cu ochii noștri aici, însă prin rugăciunile săvârșite în ea astăzi, ea a fost trimisă ca dar din partea voastră către Dumnezeu. Biserica aceasta este un snop de spice de grâu binecuvântate, trimise de aici din Banat, către Preasfânta Treime, în cer”, a spus ierarhul.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul Parohiei Comloșu Mare.
La final, preotul paroh Ștefan Dumitrescu și-a exprimat recunoștința față de Părintele Mitropolit Ioan pentru deosebita purtare de grijă și implicarea constantă, reflectată prin desele vizite efectuate pentru definitivarea lucrărilor de edificare a bisericii din Sânpetru Mare. Părintele Ștefan l-a asigurat pe ierarh de dragostea și aprecierea credincioșilor, după care a oferit diplome de mulțumire celor mai importanți binefăcători și ctitori ai bisericii. Din partea Centrului eparhial, preotului paroh i-a fost conferit Ordinul „Crucea Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș” pentru clerici.
Preotul paroh Ștefan Dumitrescu este la cea de-a doua realizare de acest fel, prima biserică pe care a construit-o fiind cea din Parohia Sânpetru Mic, Protopopiatul Sânnicolau Mare.
Parohia din Sânpetru Mare a fost zidită cu ajutorul prețios al credincioșilor și al familiilor Viorel Popovici, Mircea Simitean și Lacrima Toma. Terenul pe care s-a construit biserica a fost donat de familia Novac Velea, iar proiectul lăcașului de cult a fost conceput de arhitectul Sorin Henț din Timișoara. Un sprijin semnificativ în construirea bisericii a fost oferit de Primăria și Consiliul Local din localitate. Pictura în tehnica frescă a fost realizată de pictorul Sorin Iosub din Bacău împreună cu Danița Petcov din Sânpetru Mare, între anii 2020 și 2023.
Potrivit rânduielii liturgice, la finalul Sfintei Liturghii, toți credincioșii au trecut prin Sfântul Altar și s-au închinat în fața Sfintei Mese și, la ieșirea din biserică, au primit în dar alimente din partea organizatorilor.