Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Te Deum pentru statisticienii români
La Biserica Zlătari din Bucureşti, s-a oficiat ieri un Te Deum pentru împlinirea a 155 de ani de la înfiinţarea Institutului Naţional de Statistică al României (INS). Cu acest prilej, pr. Nicolae Dascălu, parohul bisericii şi consilier patriarhal, a transmis binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel membrilor INS reprezentaţi de Vladimir Alexandrescu, delegatul preşedintelui Tudorel Andrei.
Slujba de Te Deum a fost oficiată duminică, după Sfânta Liturghie, de către slujitorii Bisericii Zlătari, situată pe Calea Victoriei din Bucureşti, în apropierea sediului INS. La finalul slujbei de mulţumire, Vladimir Alexandrescu, delegatul preşedintelui INS Tudorel Andrei, a vorbit despre momentul aniversar. „Institutul Naţional de Statistică este una dintre primele instituţii publice care au fost create în Principatele Unite după momentul istoric de la 24 ianuarie. Noi ne-am înfiinţat la 12 iunie 1859, deci am sărbătorit sâmbătă 155 de ani de existenţă, iar din anul 2002, printr-o hotărâre de guvern, a doua duminică din luna iulie a fost instituită ca Zi a statiscianului. De-a lungul istoriei, între statistică şi Biserică a existat o legătură cu totul deosebită, pentru că secole la rând lucrătorii statisticieni erau de fapt preoţii şi slujitorii Bisericii Ortodoxe Române. Tocmai pentru a marca această legătură istorică dintre Biserică şi statistică în România, din anul 2008 INS are ca sfânt protector pe Sfântul Dionisie Exiguul, prin bunăvoinţa Bisericii şi a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, iar această biserică, în care ne aflăm, într-un fel a fost naşa acestui eveniment”.
Şi pr. Nicolae Dascălu, parohul Bisericii Zlătari, a luat cuvântul: „Vă felicităm şi vă transmitem binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, care are grijă de toţi fiii Bisericii. Ne bucurăm că astăzi ne-am rugat pentru ostenitorii dintr-o instituţie laică. Oamenii vin în biserică, de obicei, să se roage personal, pentru ei. Vedeţi, în lumea aceasta secularizată se spune despre credinţă că este o chestiune privată, nu una publică, dar atunci când oamenii trăiesc creştineşte nu numai la biserică şi acasă, în familie, ci şi la serviciu, atunci este bine ca să ne rugăm pentru sănătatea, pentru sporul, pentru mântuirea tuturor. Aşa cum a spus şi domnul Alexandrescu, există o sărbătoare cronologică a INS, aceasta legată de ziua de 12 iulie 1859, adică 155 de ani, dar este şi o sărbătoare duhovnicească, una spirituală, la 1 septembrie, atunci când sărbătorim pe Sfântul Dionisie Exiguul, cel care a trăit în secolele V-VI şi la Constantinopol, şi la Roma, şi în sudul Italiei. Mă gândeam, rememorând pelerinajele pe care le-am făcut noi, că, poate, împreună cu INS o să facem un pelerinaj în Italia, la Vivarium, în Calabria, unde şi-a încheiat viaţa pământească Sfântul Dionisie Exiguul. Aşadar, cred că toate aceste teme pot fi dezvoltate şi în planul acesta al spiritualităţii, dar şi în planul uman, pentru că fiind vecini, mulţi dintre oamenii pe care îi cunosc eu de aici din biserică lucrează la INS, deci este o legătură stabilită nu numai pentru ziua de sărbătoare, ci spunem că noi comunicăm permanent cu dumneavoastră”.