În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Teatru radiofonic la Biblioteca Sfântului Sinod
La Biblioteca Sfântului Sinod din incinta Mănăstirii Antim a avut loc joi, 28 martie, audiția în premieră a două piese dedicate Mișcării spiritual-culturale „Rugul Aprins”. Cei prezenți au putut audia fragmente din spectacolele „Lumina Rugului Aprins” și „Alexandru Codin Mironescu - Rugul Aprins: Calea întru lăuntrul inimii”. Audiția în premieră absolută s-a desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Spectacolele-document dedicate mișcării duhovnicești de la Mănăstirea Antim fac parte din proiectul „Biografii, memorii” al Teatrului Național Radiofonic. Atât „Lumina Rugului Aprins”, cât și „Alexandru Codin Mironescu - Rugul Aprins: Calea întru lăuntrul inimii” au fost realizate după scenariul lui Ion-Costin Manoliu, în regia artistică a lui Dan Puric.
La finalul evenimentului, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a vorbit pentru TRINITAS TV despre Mișcarea „Rugul Aprins” de la Mănăstirea Antim: „Un astfel de spectacol radiofonic a avut loc la Mănăstirea Antim, pe care mulți dintre mărturisitorii Rugului Aprins o frecventau înainte de perioada grea prin care au trecut țara și Biserica, mai ales începând cu 1948, și pe care au iubit-o și au vizitat-o des. Veneau aici pentru sfintele slujbe, dar și pentru întâlniri sau întruniri care aveau loc în clopotniță sau în chilii, fiind găzduiți cu multă bunăvoință de unul dintre monahii de altădată ai obștii, părintele Agaton, devenit mai târziu schimonahul Daniil Tudor. Acesta i-a avut alături întotdeauna pe unii cărturari de elită ai cetății Bucureștilor, între ei aflându-se și Alexandru Codin Mironescu”. În continuare, ierarhul a zugrăvit în câteva cuvinte chipul acestui mărturisitor al Bisericii: „Biserica îl cinstește ca pe un mărturisitor, ca pe un om care de la ținuta sa academică a preferat slujirea din umbră, fiind prezent cu lumânarea în mână înaintea Sfintei Evanghelii la Biserica «Schitul Maicilor», la Stavropoleos - unde slujea cunoscutul părinte Ion Lăncrăjan, sau în alte locuri ale Bucureștilor. Cânta la strană, rostea rugăciuni și pregătea conferințe. Dobândise, pe lângă cunoștințele sale profunde de fizică și chimie, foarte multe cunoștințe de teologie, de literatură patristică. Era preocupat de lucrurile duhovnicești și i-a găzduit adeseori în casa sa pe mulți dintre călătorii care ajungeau în București, între care s-a aflat de câteva ori și arhimandritul Cleopa Ilie. El afirma adeseori: «Răscumpărați vremea, căci zilele rele sunt». Erau vremuri grele, de încercare, a cunoscut și el temnițele comuniste, așa cum au cunoscut aproape toți cei care au frecventat serile și întâlnirile Rugului Aprins, înțelegând în mod deplin și învățându-i și pe alții că cine va mărturisi pentru Mântuitorul va primi într-o zi și mărturisirea Lui înaintea Părintelui Său din ceruri”.
La momentul artistic au mai participat arhim. consilier patriarhal Policarp Chițulescu, directorul Bibliotecii Sfântului Sinod, actorul Constantin Codrescu, scenaristul Ion-Costin Manoliu și regizorul Dan Puric. Ion-Costin Manoliu a prezentat cele două spectacole-document dedicate membrilor Rugului Aprins de la Mănăstirea Antim: „A fost destul de greu să aduc laolaltă toate informațiile într-un scenariu de o oră. Pe parcursul unui an de lucru, s-a conturat un scenariu despre Mișcarea spiritual-culturală «Rugul Aprins» și un altul despre unul dintre stâlpii de duh ai grupului de la Antim, profesorul universitar, poetul, publicistul și romancierul Alexandru Codin Mironescu. Ne-am bucurat să fim găzduiți chiar în Biblioteca Sfântului Sinod, în locul unde pe vremuri se adunau acești mari intelectuali, alături de ieromonahi, călugări, preoți îmbunătățiți, toți ajunși ulterior mari duhovnici ai neamului românesc. Încercarea noastră a fost să aducem, cu mijloacele teatrului radiofonic, măcar un grăunte de muștar din moștenirea Rugului Aprins și să fie aceasta rugăciunea noastră pentru cei care au păstrat vie flacăra credinței, cu nădejdea că și ei se roagă mereu pentru noi”, a încheiat scenaristul.