În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Teză de doctorat despre vocația sacerdotală a omului susținută la București
Sala „Academician Alexandru Elian” a Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București a găzduit astăzi, 24 septembrie, susținerea publică a tezei de doctorat intitulată „Vocația sacerdotală a omului. Ratarea ei în ideologiile utopice și împlinirea ei în preoția creștină”, elaborată de Cosmin‑Iulian Cîrstea, realizator în cadrul postului de televiziune TRINITAS TV al Patriarhiei Române, sub coordonarea științifică a părintelui prof. univ. dr. Vasile Răducă.
Lucrarea își propune să arate „responsabilitatea uriașă a omului pentru întreaga creație, pentru ca fiecare dintre noi să înțelegem că nu putem fi indiferenți față de misiunea de a ne desăvârși pe noi, și prin noi, întreaga lume”, subliniind, în același timp, și „importanța slujirii preoțești pentru om și pentru creație, preoția fiind cea care poate oferi cea mai corectă și cea mai intimă comuniune în har cu Creatorul, ajutându‑ne în felul acesta să ne împlinim vocația, în raport cu noi, cu ceilalți și cu lumea”, după cum afirmă autorul în introducerea lucrării.
În urma prezentării argumentelor pentru susținerea tezei, concluzia autorului este că „omul are în mod ontologic vocația sacerdotală, de aceea trebuie să țină cont că nu poate renunța la ea, însă o poate rata, confundând ideea cu Dumnezeu (Adevărul absolut), utopia cu Împărăția cerurilor și făcând din ideologie religie, iar din activism și propagandă sacerdoțiu. Pentru a evita aceste confuzii, menite nu să transfigureze lumea, ci să o desfigureze, el trebuie să se raporteze permanent la Adevărul Hristos, în prezența Căruia toate ideile mincinoase își vor descoperi adevărata față. Raportarea cea mai corectă la Hristos se face prin asumarea slujirii preoției universale, care, direcționată corect prin intermediul celei sacramentale, va duce la împlinirea cea mai proprie a vocației sacerdotale a omului”.
Din comisia de evaluare au făcut parte conf. univ. dr. Adrian‑Nicolae Lemeni, președintele comisie; IPS prof. univ. dr. Nifon Mihăiță, Arhiepiscopul Târgoviștei, Mitropolit onorific și exarh patriarhal; pr. univ. prof. dr. Gheorghe Popa și pr. conf. univ. dr. Radu Petre Mureșan.
După susținerea tezei, candidatului i‑au fost adresate întrebări pe baza subiectului dezbătut, în urma evaluării membrilor comisiei el primind titlul de doctor în teologie.