De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Trei decenii de existență a învățământului teologic superior la Timișoara
Marți, 31 octombrie, s-a marcat împlinirea a 30 de ani de la înființarea Catedrei de studii teologice universitare la Timișoara, care funcționează în prezent în cadrul Facultății de Litere, Istorie și Teologie a Universității de Vest din acest oraș. Manifestarea festivă a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii în capela facultății de către părinți profesori și preoți absolvenți ai promoției 2003, în prezența cadrelor didactice și a studenților. În continuare, rotonda facultății a găzduit un moment festiv moderat de părintele conf. dr. Constantin Jinga, șeful Catedrei de teologie ortodoxă.
„Momentele importante parcurse de facultatea noastră în cele trei decenii de funcționare au fost prezentate într-un scurt istoric. Făcând o incursiune în istoria învățământului teologic ortodox din părțile Banatului, am subliniat că începuturile acestuia își au rădăcinile în străvechea școală pentru preoți și cântăreți bisericești de la Mănăstirea Morisena, existentă încă din secolul al 11-lea. Facultatea de Teologie din Timișoara a fost înființată prin hotărârea Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Timișoarei și Caransebeșului din 6 decembrie 1992, hotărâre aprobată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în sesiunea din 19-22 ianuarie 1993. La 25 martie 1993, Mitropolitul Nicolae Corneanu și rectorul Eugen Todoran au semnat convenția pentru înființarea specializării Teologie ortodoxă în cadrul Facultății de Litere, Istorie și Filosofie a Universității de Vest din Timișoara. Ulterior, numele ei a fost schimbat în Facultatea de Litere, Istorie și Teologie”, ne-a transmis părintele lect. dr. Marius Florescu.
Prezenți la eveniment au fost Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, Loredana Pungă, decanul facultății, părinți consilieri de la Centrul eparhial, precum și absolvenții promoției 2003, anul redenumirii actuale a Facultății de Litere, Istorie și Teologie. În cuvântul rostit, Părintele Mitropolit Ioan a mulțumit Bunului Dumnezeu pentru acest moment aniversar, arătând că instituția de pregătire teologică a crescut mult în ultimii ani, atât din perspectiva pregătirii cadrelor didactice, cât și din cea a nivelului de pregătire al studenților.