De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
„Trilogia iubirii Sfintei Treimi”, la Editura „Andreiana”
Editura Arhiepiscopiei Sibiului a publicat recent lucrarea în trei volume intitulată „Trilogia iubirii Sfintei Treimi în Trei arătări, spre mântuirea lumii”, elaborată de preotul Aurel Sas, paroh la Biserica „Sfântul Simeon” din Westland, Detroit, din cadrul Mitropoliei Ortodoxe Române din cele două Americi.
Apărută cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, și a Înaltpreasfințitului Nicolae, Mitropolitul ortodox român al celor două Americi, lucrarea părintelui Aurel Sas vine să completeze celelalte volume teologice apărute în anii trecuți sub semnătura aceluiași autor, lucrări menite să răspundă nevoilor misionare actuale și să ofere cititorilor un real suport duhovnicesc în vremuri de mari încercări. Lucrarea părintelui Aurel Sas sintetizează vocația sa misionară, de preot în diaspora americană, unde secularismul, ateismul și viciile noii lumi sunt extrem de vizibile în viața comunităților. Față de aceste metehne ale lumii, Biserica trebuie să aibă o atitudine fermă, să le respingă, să le combată, în duhul de veacuri existent în viața celor care cred în Hristos.
„Suntem îndemnați să nu iubim lumea și cele din lume, adică pofta ochiului, pofta trupului și trufia vieții (cf. Ioan 2, 16), pentru ca astfel să ne arătăm asemenea pruncului Hristos, Fratele nostru mai mare, venit în lume nu doar să ne învețe, dar și să ne ajute să dobândim viața fericirii veșnice. Avem datoria sfântă să păzim curăția neamului românesc, oriunde ne-am afla, atât de amenințată în acest ultim deceniu. Să nu uităm că această curăție a copiilor este principalul gaj pentru care Dumnezeu mai ține lumea. Oare putem rămâne indiferenți la ceea ce se întâmplă în școlile noastre, în societatea noastră?”, se întreabă IPS Mitropolit Laurențiu în Cuvântul de binecuvântare al primului volum din Trilogie.
Misiune în diasporă
Lucrarea părintelui Aurel Sas prezintă teologia biblică și patristică despre iubirea Sfintei Treimi, o teologie vie și lucrătoare, care oferă tinerilor de astăzi, dar și celorlalte categorii de credincioși, puterea de a trece peste toate încercările vieții contemporane. Trilogia publicată acum vine să sprijine și preoții români din Statele Unite ale Americii și nu numai, în lucrarea lor pastorală din comunitățile românești de peste ocean sau din alte țări unde trăiesc confrații noștri.
„După cum ne-am obișnuit în precedentele volume, părintele Aurel folosește această întreagă argumentație biblică și patristică despre iubirea lui Dumnezeu-Fiul pentru umanitate pentru a ajunge la dezvoltări și sfaturi practice către tineri, familii și conducători. Toate acestea sunt fundamentate tot biblic și patristic și se constituie în repere morale valoroase în lumea noastră tot mai lipsită de astfel de «jaloane spirituale»”, spune IPS Mitropolit Nicolae în Cuvântul de binecuvântare din volumul al doilea din Trilogie.
„Răspunsul cu credință, nădejde și iubire la iubirea lui Dumnezeu”
Fiecare volum poartă un subtitlu sugestiv, care destăinuie conținutul teologic al lucrării. Primul volum este intitulat „Dumnezeu-Tatăl este iubire”, al doilea volum poartă titlul „Dumnezeu-Fiul este iubire”, iar cel de-al treilea volum se intitulează „Dumnezeu-Duhul Sfânt este iubire”. Iubirea fiecărei Persoane a Sfintei Treimi și lucrarea Lor în lume sunt evidențiate de părintele Aurel Sas în fiecare volum în parte pentru a oferi oamenilor răspunsuri la întrebările care intervin în eforturile lor de a trăi viața cu Hristos.
„La scrierea «Trilogiei iubirii Sfintei Treimi în Trei arătări, spre mântuirea lumii», am plecat în primul rând de la faptul că omul secolului XXI trăiește cele mai mari stresuri în viață, de unde vin depresia, deznădejdea și, în cele din urmă, sinuciderea, pentru ca să putem spune omului că se poate salva din toate acestea, cunoscând că Cineva îl iubește și Acesta este Creatorul său, Dumnezeu, Care este iubire (1 Ioan 4, 16) și iubitor de oameni. Cunoscând astfel, omul stresat al secolului XXI, căci Creatorul său, Dumnezeu, este iubire și că îl iubește pe om, el va ajunge să se salveze de la toate depresiile prin răspunsul cu credință, nădejde și iubire la iubirea lui Dumnezeu, după chipul fiului risipitor din Evanghelie, care se întoarce cu încredere și iubire la iubirea Tatălui său ceresc (Luca 15, 12-24)”, spune părintele Aurel Sas.
Teologia iubirii divine
Fiecare volum al „Trilogiei iubirii Sfintei Treimi în Trei arătări, spre mântuirea lumii”, cuprinde patru capitole. Primele trei capitole ale fiecărui volum prezintă cum Dumnezeu este iubire și cum fiecare Persoană a lui Dumnezeu în Preasfânta Treime este iubire, din aceeași unică și necreată iubire a Unui singur Dumnezeu în Sfântă Treime. Capitolul patru al fiecărui volum prezintă trei teme: una adresată tinerilor, a doua familiilor și a treia conducătorilor, „spunându-le că Dumnezeu îi iubește și vrea să vină toți la credință, la comuniune cu El și la răspunsul cu iubire la iubirea Lui. Astfel, fac aplicarea învățăturii despre iubirea Sfintei Treimi în Trei arătări, spre mântuirea lumii și în cele trei direcții capitale ale vieții omului: tineret, familii și conducători. În aceste direcții arăt cum fiecare Persoană a lui Dumnezeu în Sfântă Treime - Tatăl și Fiul și Duhul Sfânt - Își revarsă iubirea Sa spre tineret, familii și conducători în toate generațiile, după revelarea Scripturii: «că iubirea lui Dumnezeu s-a vărsat în inimile noastre, prin Duhul Sfânt, Cel dăruit nouă» (Romani 5, 5)”, continuă părintele Aurel Sas.
Dintre Sfinții Părinți sau marii teologi ai Bisericii Ortodoxe care au scris despre iubirea divină revărsată peste omenire, Sfântul Simeon Noul Teolog și părintele Dumitru Stăniloae ocupă un loc aparte în lucrarea părintelui Aurel Sas. Cititorii vor avea posibilitatea să cunoască mai multe despre teologia Sfântului Simeon Noul Teolog reflectată în lucrarea sa, intitulată „Imnele iubirii divine”, adesea citată de părintele Aurel Sas în Trilogie. Pe lângă părintele Dumitru Stăniloae, este invocat în Trilogie și părintele Dumitru Belu, cu lucrarea „Despre iubire”, pe care autorul Trilogiei o consideră între cărțile de căpătâi ale creștinului doritor să pătrundă duhovnicește teologia iubirii Sfintei Treimi.
Bibliografia propusă de părintele Aurel Sas pentru o cercetare și mai aprofundată este una vastă și cuprinde lucrări importante din teologia ortodoxă, scrise de teologi mari precum Vladimir Lossky, Paul Evdokimov, Jean-Claude Larchet, pr. Alexander Schmemann sau arhim. Vasilios Papadakis.