În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
TRINITAS TV a lansat DVD-ul „Dinu Lipatti, muzică și geniu”
Televiziunea TRINITAS TV a lansat vineri seara filmul documentar „Dinu Lipatti, muzică și geniu”. Acesta aduce în atenția publicului viața și opera marelui muzician român Dinu Lipatti, unul dintre cei mai mari pianiști ai scolului XX. Evenimentul a avut loc la sediul Institutului Cultural Român din Capitală (ICR). În deschidere, directoarea ICR, Liliana Țuroiu, a vorbit despre producția realizată de TRINITAS TV, care face parte din campania „Case memoriale”.
„Având în centru figura lui Dinu Lipatti, filmul a cărui proiecție o găzduim prezintă încă o temă de interes cultural, aceea a patrimoniului și a însemnătății sale identitare, în particular, a patrimoniului construit.
Salut din toată inima campania «Case memoriale» desfășurate de TRINITAS TV din care face parte și producția aceasta. Dacă ne propunem ca numele marilor creatori români să ajungă în cât mai multe case din întreaga lume, cred că este firesc să ne preocupe și destinul caselor în care aceștia au trăit și au creat. Mulțumim partenerilor noștri de la TRINITAS TV pentru acest proiect”, a spus directoarea ICR Liliana Țuroiu.
Proiectul își propune să evidențieze frumusețea arhitecturală a imobilelor, completată de importanța personalităților de care se leagă numele lor. Filmul documentar a fost realizat de Mihaela Poenaru.
„Am încercat prin acest film să ne punem în pielea publicului larg, care nu știa foarte multe detalii nici despre viața lui Dinu Lipatti și nici despre opera sa. Știam că a fost un mare pianist și că ocupă și astăzi unul din primele locuri în lume, fiind un mare interpret, dar nu știam mare lucru despre suferința lui, despre plecarea în Elveția sau despre dramele familiei sale din România”, a spus Mihaela Poenaru.
Campania „Case Memoriale” dorește sensibilizarea opiniei publice cu privire la importanța caselor memoriale, ca simboluri patrimoniale și identitare, din diferite regiuni ale României. Proiectul, în ansamblul său, își propune să evidențieze frumusețea arhitecturală a imobilelor, completată în mod fericit de notorietatea personalităților de care se leagă numele lor.