În ziua de prăznuire a Izvorului Tămădurii, mulţimi de pelerini au venit la Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov, pentru a participa la Sfânta Liturghie şi la celelalte slujbe
Tundere în monahism la Mănăstirea Ciolanu din județul Buzău
Praznicul Bunei Vestiri a fost sărbătorit în noaptea de luni spre marți, 24-25 martie, la mănăstirea buzoiană Ciolanu, printr-un program liturgic special. După slujba Privegherii, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit Sfânta Liturghie și rânduiala călugăriei pentru încă un rasofor din obștea așezământului monahal, în Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.
La sfintele slujbe au participat monahi, credincioși, membrii familiei și cunoscuții rasoforului Filumen Iancu, cel care a fost tuns în monahism, primind numele Anastasie.
Cu acest prilej, ierarhul locului a subliniat însemnătatea praznicului Bunei Vestiri pentru mântuirea neamului omenesc și, totodată, a vorbit despre lucrarea la care este chemat cel ce alege să îmbrace haina îngerescului chip.
„În partea de început a rânduielii tunderii în monahism, cu toții ați fost atenți la povățuirile pe care Părinții Bisericii le-au inserat în această slujbă, adresate celui care a acceptat de bunăvoie să fie rânduit în ceata monahilor. Negreșit, părintele Anastasie a luat aminte la respectivele povățuiri, întrucât ceea ce s-a întâmplat cu dânsul în această seară nu este un lucru oarecare, ci reprezintă un moment unic și irepetabil în viața sa. Tocmai de aceea, persoana care se gândește să se retragă într-o mănăstire, pentru o viață de rugăciune, în ascultare, smerenie, abstinență și sărăcie, trebuie să înțeleagă faptul că nu se mai poate uita înapoi, ci, privind permanent în față, se va strădui cu toată puterea și prin harul lui Dumnezeu să biruiască ispitele, necazurile și încercările, pentru a rămâne unită cu Hristos”, a precizat IPS Părinte Arhiepiscop Ciprian.
Monahul Anastasie Iancu este originar din comuna vrânceană Bordești, a absolvit Seminarul Teologic din Buzău, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București și programul de masterat în Teologie Practică din cadrul Universității „Louis Pasteur” din Strasbourg, Franța. În prezent, acesta îndeplinește responsabilitatea de inspector eparhial la Sectorul învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.
Răspunsurile la slujbele de la Mănăstirea Ciolanu au fost date de Corul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al eparhiei.