În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Ultima sesiune din 2023 a examenului de capacitate preoțească la București
În Sala „Iustin Patriarhul” a Centrului național pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae” din Capitală s-a desfășurat marți, 28 noiembrie, ultima sesiune a examenului de capacitate preoțească din acest an pentru teologii care doresc să ocupe un post clerical vacant în Arhiepiscopia Bucureștilor. La evaluare au fost înscriși 19 candidați, fii duhovnicești ai eparhiei, care îndeplinesc condițiile canonice, statutare și regulamentare bisericești necesare.
Comisia de examinare a fost formată din cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București și din părinți consilieri de la Centrul eparhial, fiind prezidată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Candidații au susținut două probe, una scrisă și una orală. În prima parte a zilei, le-au fost evaluate cunoștințele de administrație bisericească necesare în viitoarea lor activitate. După afișarea rezultatelor probei scrise, aceștia s-au prezentat în fața comisiei pentru a le fi verificate cunoștințele din mai multe domenii de studiu teologic.
„Arhiepiscopia Bucureștilor organizează a treia sesiune din acest an a examenului de capacitate preoțească, examen care testează capacitățile celor care doresc să slujească Biserica. Un examen reprezintă doar o relativă evaluare, însă comisia formată din clerici cu experiență în administrația eparhială și profesori de teologie constată nivelul respectivilor candidați. Astfel, ni se oferă bucuria de a întâlni oameni care vădesc dorința clară de a sluji Biserica, având și calitățile necesare pentru acest lucru. În afară de anumite lucruri absolut necesare, legate de învățătura Bisericii, pe care fiecare candidat trebuie să le cunoască, participanților li se cere să aibă și o privire de ansamblu asupra lucrării administrative. Orice tânăr care merge într-o parohie trebuie să posede cunoștințe generale din toate sectoarele de activitate ale Bisericii. Astfel, la examenul scris, candidații sunt invitați să răspundă la întrebări care privesc viața administrativă a parohiei, cele legate de consiliul parohial, de documentele pe care un preot trebuie să le întocmească și nu numai”, ne-a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.
Despre rolul semnificativ al acestui examen ne-a vorbit și arhidiaconul lect. dr. Eugen Maftei, consilier eparhial la Sectorul învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor: „Este îmbucurător faptul că există un număr mare de candidați care doresc să îndeplinească această slujire într-una din parohiile Arhiepiscopiei Bucureștilor, dar lucrul acesta ne și responsabilizează, pentru că această slujire este o vocație, și de aceea evaluatorii urmăresc ca pe lângă aceste cunoștințe teologice să vadă și pregătirea efectivă a candidaților și dorința lor de a săvârși această lucrare misionară în parohiile în care vor fi rânduiți”.
Rezultatul examenului de capacitate preoțească are valabilitate de un an pentru cei care obțin o medie a celor două probe între 7,00 și 8,99, respectiv de doi ani pentru cei cu medii mai mari de 9,00.