De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Un an plin pentru voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale
Voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naționale au desfășurat în anul precedent acțiuni de binefacere în cadrul a cinci campanii, sprijinind astfel mii de persoane din întreaga țară. Cei mai mulți beneficiari au fost cei ai campaniei „Sănătate pentru sate”, care a oferit servicii medicale gratuite în comunități defavorizate.
De la acțiunile care au presupus consultații medicale gratuite și screeninguri pentru depistarea cancerului până la oferirea de alimente, haine, rechizite, produse de igienă sau lemne de foc, implicarea voluntarilor în scopul sprijinirii aproapelui a fost mereu la cel mai înalt nivel.
Campania „Sănătate pentru sate” a fost inițiată în septembrie 2015, ca urmare a încheierii unui protocol între Patriarhia Română și Ministerul Sănătății. „Deși inițial a fost concepută pentru a veni în sprijinul persoanelor vulnerabile din mediul rural, de la sat, această campanie și-a demonstrat necesitatea și în mediul urban, în orașele mici, unde, din păcate, medicii specialiști sunt întâlniți din ce în ce mai greu. Anul acesta am reușit să ajungem cu campania «Sănătate pentru sate» în opt județe ale țării. Am reușit să mergem în 24 de localități, în ajutorul persoanelor care aveau nevoie de sprijin din sfera medicală. Pe parcursul anului am venit în sprijinul a 2.685 de persoane care au beneficiat atât de investigații medicale complexe, cât și de sprijinul concret al medicilor specialiști. Au fost medici cu diferite specialități, dintre care aș menționa cardiologie, gastroenterologie, diabet și boli de nutriție, reumatologie, urologie, dermatologie și nu numai”, a declarat pentru TRINITAS TV Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor bucureșteni.
Campania „Prevenție și educație pentru sănătate” are ca scop reducerea cazurilor de îmbolnăvire și creșterea calității vieții, în special în zonele rurale. Din 2016 până în prezent, s-au desfășurat ca parte a ei 74 de acțiuni, atât în România, cât și în Republica Moldova. „Necesitatea acestei campanii a apărut ca urmare a desfășurării campaniei «Sănătate pentru sate». Foarte multe dintre cazurile constatate pe parcursul ei au avut drept cauză principală lipsa educației sanitare minimale”, a adăugat Dănuț Prună.
La începutul anului 2023, voluntarii au integrat examenul Babeș-Papanicolau și examenul primar mamar în campania care a debutat în 2015, după cum a afirmat coordonatorul acestora: „În anul 2023, personalul medical al Institutului Oncologic București și Patriarhia Română, prin voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale, au desfășurat trei activități medicale în cadrul campaniei de prevenire și diagnosticare a cancerului de col uterin și de sân, de care au beneficiat 91 de persoane. Totodată, am reușit să integrăm această campanie în «Sănătate pentru sate», sprijinind astfel 400 de femei din mai multe județe ale țării: Prahova, Argeș, Teleorman, Giurgiu și Botoșani”.
În cadrul campaniei „Ajutor pentru elevi”, voluntarii au facilitat accesul tinerilor la educație prin oferirea de ghiozdane, rechizite, îmbrăcăminte, încălțăminte și chiar tablete și laptopuri. „Principalul obiectiv urmărit a fost ajutorarea elevilor proveniți din familii cu venituri scăzute, cu scopul continuării și finalizării studiilor. În acest mod, se evită abandonul școlar și se asigură îndrumarea elevilor spre meseriile pe care și le doresc, având un rol și în integrarea lor în societate. Anul acesta, am sprijinit 91 de elevi din mai multe comunități rurale”, a declarat Dănuț Prună pentru postul de televiziune al Patriarhiei Române.
26 de activități social-filantropice au desfășurat voluntarii bucureșteni în 2023 în cadrul campaniei „Implică-te! Împreună reușim mai mult!”, sprijinind astfel peste 100 de familii. „Am oferit alimente de bază, sprijin financiar, dar și alte lucruri necesare acestor familii. Totodată, voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale au vizitat pacienții și personalul Centrului de îngrijiri paliative «Sfântul Nectarie», oferindu-le daruri și mai ales încurajare, pentru că acești pacienți trec prin momente dificile și trebuie să simtă dragostea noastră”, a mai spus voluntarul coordonator.
Între acțiunile desfășurate de voluntari s-au mai numărat organizarea de spectacole caritabile, vizite la centre de bătrâni și manifestări cu ocazia Zilei copilului sau a veteranului de război.