În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Un lăcaş pentru sănătatea sufletului şi a minţii
Ieri, 11 noiembrie, Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a târnosit biserica cu hramurile "Sfântul Mare Mucenic Pantelimon" şi "Sfânta Muceniţă Filofteia", din incinta Spitalului de Psihiatrie "Voila" din Câmpina, judeţul Prahova.
După jumătate de secol de ateism, în care Biserica a fost prigonită, iar preoţii alungaţi din instituţiile statului, anii care au trecut după 1989 au oferit posibilitatea oamenilor de bună credinţă de a-L readuce pe Hristos în locurile de unde a fost alungat. Aşa se face că în numeroase spitale, unităţi militare sau alte instituţii există capele sau biserici, iar preoţii asigură asistenţa religioasă.
"Oamenii îşi găsesc de multe ori alinarea şi speranţa rezolvării unor situaţii dificile în credinţă. Dacă societatea şi jungla ei creează nişte pârghii şi verigi specifice, religia, prin credinţă şi speranţă, reuşeşte să facă mai mult decât medicamentul", a spus dr. Gabriel Ţintărescu, managerul Spitalului de Psihiatrie "Voila", referindu-se la necesitatea unei biserici în incinta spitalului pe care îl conduce.
Promotorii asistenţei religioase la "Voila" au fost dr. Adrian Eugen Căpşună, unul dintre cei mai vechi medici ai unităţii spitaliceşti, şi managerul de atunci al spitalului, Dobrin Ionescu. Au apelat la Protoieria Câmpina şi au găsit sprijinul părintelui protopop Costică Dumitru, care a rânduit o serie de preoţi pensionari să slujească prin rotaţie. Prin grija protopopului, a fost amenajată şi o capelă într-una dintre încăperile spitalului.
În anul 1995, capela cu hramurile "Sfântul Mare Mucenic Pantelimon" şi "Sfântul Ioan Botezătorul" a fost sfinţită de Preasfinţitul Vincenţiu Ploieşteanul, pe atunci Episcop-vicar patriarhal, primul slujitor al acestei capele fiind pr. Ioan Stănescu, după care a urmat preotul Răzvan Stoian, iar din 2011 preotul Liviu Milea.
O mărturie a credinţei ce va dăinui peste veacuri
Cu timpul, capela a devenit neîncăpătoare şi s-a înfiripat ideea de a construi în curtea spitalului o biserică trainică, de zid, care să răspundă nevoilor bolnavilor de aici şi cadrelor medicale. Astfel, preotul Răzvan Stoian împreună cu managerul spitalului, dr. Gabriel Ţintărescu, au apelat tot la Protoieria Câmpina, dar şi la Consiliul Local pentru a putea pune în aplicare acest plan.
Între timp, a fost găsită o familie cu suflet mare care a dorit să susţină integral construirea sfântului lăcaş de închinăciune.
"Domnul doctor Gabriel Ţintărescu împreună cu părintele Răzvan Stoian au mers la ctitor, la domnul Ioan Simion, director general al CONFIND Câmpina, şi au întrebat dacă ar putea să ajute la construcţia bisericii şi să asigure măcar plata pentru fundaţie. Domnul Simion a spus că va ajuta nu doar la realizarea fundaţiei, ci va susţine chiar construirea întregii biserici", povesteşte părintele Liviu Milea, preot de caritate la Spitalul "Voila".
După ce Primăria Câmpina a asigurat terenul necesar, în prima zi din Postul Crăciunului 2007 a fost pusă piatra de temelie. Iniţial, a fost vorba de o biserică de lemn, însă ctitorii, Ioan şi Olimpia Simion, au dorit să ridice ceva care să dăinuiască peste veacuri, astfel că au luat decizia să construiască o biserică de zid după un proiect al arhitectei Ana Maria Goilav.
"Mi-am dorit foarte mult să construiesc o biserică şi de aceea am pus mai mult suflet. A fost o experienţă pentru noi din care toţi am avut de învăţat. Ne-a ţinut Dumnezeu sănătoşi şi a ieşit ceva frumos", a explicat directorul firmei care s-a ocupat de construcţie, ing. Eusebiu Florin Ursu.
"Este o binefacere pentru Protoieria Câmpina, pentru municipiul Câmpina şi, nu în ultimul rând, pentru personalul medical şi pentru pacienţii care îşi caută sănătatea trupului şi a sufletului în acest aşezământ medical. De asemenea, şi rudele care vizitează bolnavii vor găsi aici un loc în care să poată aduce mulţumire lui Dumnezeu şi să se roage pentru sănătate şi pentru ajutor", a declarat părintele Costică Dumitru, protopopul Protoieriei Câmpina.
La târnosire au participat mulţi credincioşi
La eveniment au participat oficialităţi ale Primăriei Câmpina, ctitorii bisericii, ing. Ioan şi prof. Olimpia Simion, cadre medicale din spital şi foarte mulţi credincioşi din oraş şi împrejurimi. Răspunsurile la strană au fost date de Corul "Stavropoleos" al mănăstirii cu acelaşi nume din Bucureşti, dirijat de diac. Gabriel Constantin Oprea.
Preasfinţitul Ciprian, în cuvântul rostit înainte de Sfânta Liturghie, a arătat că "din momentul târnosirii, lăcaşul a devenit biserică vie, însufleţită pentru că a primit primele taine rânduite de Mântuitorul Iisus Hristos. El e acum un organism viu, asemenea unei persoane umane pentru că biserica îi cuprinde pe toţi cei care cu grăbire vin şi se roagă în faţa Sfântului Altar pentru sănătate şi pentru cei care, aici, la spital, se află în suferinţă". La sfârşitul Sfintei Liturghii, PS Ciprian l-a hirotesit iconom stavrofor pe pr. Răzvan Andrei Stoian şi a oferit distincţii şi diplome ctitorilor şi binefăcătorilor. Astfel, a fost conferit Ordinul "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" familiei Ioan şi Olimpia Simion. Horia Laurenţiu Tiseanu, primarul oraşului Câmpina, şi Gabriel Ţintărescu, managerul spitalului, au primit Ordinul "Sanctus Stefanus Magnus".
Actualului slujitor al lăcaşului de cult, pr. Liviu Milea, i s-a conferit diploma de vrednicie "Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou". Biserica a primit în dar o părticică din moaştele Sfântului Mare Mucenic Pantelimon de la lăcaşul cu acest hram din comuna Pantelimon, judeţul Ilfov.