Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Un nou an şcolar la Seminarul Teologic „Sfântul Nicolae“ din Râmnicu Vâlcea
La Seminarul Teologic „Sfântul Nicolae“ din Râmnicu Vâlcea a fost marcată luni, 16 septembrie, deschiderea oficială a cursurilor noului an şcolar. Festivitatea a început cu o slujbă de Te Deum oficiată de un sobor de preoţi, membri ai corpului didactic al seminarului, condus de pr. Constantin Cîrstea, consilier cultural al Arhiepiscopiei Râmnicului. După slujbă, pr. Cîrstea a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, adresat elevilor, părinţilor şi profesorilor la începutul anului şcolar 2013-2014, precum şi binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului.
Istoria Seminarului Teologic „Sfântul Nicolae“ din Râmnicu Vâlcea începe cu anul 1837, când a fost terminată construcţia unei clădiri destinate pregătirii viitorilor slujitori ai altarelor, în imediata apropiere a Reşedinţei episcopale de la Râmnic.
Odată constituit corpul didactic, deschiderea oficială a cursurilor a avut loc la 8 noiembrie 1837, cu 30 de elevi interni (toţi fii de preot), eveniment la care au luat parte autorităţile bisericeşti şi laice ale Râmnicului, precum şi preoţi, călugări şi mireni. Seminarul şi-a desfăşurat activitatea nestingherit până la data de 7 aprilie 1847, când în Râmnic a avut loc un puternic incendiu ce a distrus o bună parte din oraş, arzând şi Centrul episcopal şi seminarul. De la această dată, seminarul începe un lung şir de peregrinări. După evenimentele din decembrie 1989, firul istoric al seminarului vâlcean se reia. La solicitarea Preasfinţitului Părinte Gherasim, astăzi Arhiepiscopul Râmnicului, şi la propunerea Comisiei de învăţământ a Cancelariei Sfântului Sinod, în 1990 s-a aprobat reînfiinţarea Seminarului Teologic „Sfântul Nicolae“ din Râmnicu Vâlcea.