Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a săvârșit marți, 12 noiembrie, Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Postelnicu Fir din Craiova, în ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Ioan cel
Un nou număr al „Revistei ASTO“
Odată cu începerea noului an universitar, Asociaţia Studenţilor Teologi Ortodocşi din cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Justinian Patriarhul" Bucureşti a publicat un nou număr al "Revistei ASTO", o publicaţie dedicată studenţilor teologi ortodocşi, şi nu numai.
Revista ASTO" este un proiect ce se bucură de aproape trei ani de existenţă. În decembrie 2009 au fost făcuţi primii paşi prin publicarea într-un tiraj de 300 de exemplare a patru pagini A4 ce purtau ca titlu "Revista ASTO". Pe măsură ce timpul a trecut, iar colectivul redacţional a căpătat experienţă, lucrurile au început să prindă contur din ce în ce mai bine.
Iniţial, în primul an de existenţă, scopul publicaţiei noastre a fost pur informativ, axându-se doar pe informaţiile de necesitate maximă pentru studenţii Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti. Odată cu trecerea timpului, la împlinirea unui an de la apariţie - mai exact, în decembrie 2010 - "Revista ASTO" s-a bucurat de o nouă înfăţişare. Mai concret, colectivul redacţional a hotărât schimbarea designului, cât şi a conţinutului. Astfel, s-a trecut la format A5, s-a renunţat la tipărirea policromă a publicaţiei, dar în acelaşi timp au fost create câteva rubrici stabile. În scurt timp revista şi-a dorit să crească, aşa că redactorii au obţinut de la Biblioteca Naţională un cod de identificare unică internaţională (ISSN) şi am decis să pătrundă şi în mediul virtual prin publicarea materialelor într-o variantă on-line, ce poate fi accesată pe site-ul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti (www.ftoub.ro).
De la un număr la altul, studenţii încearcă să abordeze subiecte cât mai apropiate de valorile facultăţii în cadrul căreia îşi desfăşoară activitatea şi ale culturii româneşti. Totodată colectivul redacţional crede că, în bună măsură, au reuşit să capteze atenţia prin stilul serios, liber şi responsabil. Încă de la începutul celui de-al doilea an de la apariţia publicaţiei, au fost create o serie de rubrici deschise, în care orice student să-şi poată exprima punctul de vedere în domeniul teologic şi cultural. Astfel, structura revistei, deşi rigidă în ce priveşte modul de abordare a subiectelor, permite organizarea materialelor într-un mod flexibil.
În paginile revistei puteţi găsi următoarele rubrici: "Din viaţa studenţească" (cu informaţii utile din mediul studenţesc), "Părerea mea" (un punct de vedere subiectiv dar pertinent asupra unor subiecte ce privesc viaţa socială românească), "Invitaţii la cultură" (o rubrică prin care ne dorim să facem cunoscute cele mai "sănătoase" oportunităţi de petrecere a timpului liber), "Redescoperirea Bucureştilor" (unde ne străduim să aducem în faţa cititorului câte un colţ uitat al Capitalei), "Tradiţii" (cu informaţii despre tradiţiile populare şi religioase româneşti), "Documentar", "Cronici" (pagini de istorie românească şi universală), "Manifest", "Spiritualitatea ortodoxă" (despre oameni şi locuri sfinte), "Dialoguri" (prin care încercăm să culegem ceva din experienţele profesorilor noştri), "Omul de lângă noi" (interviuri cu persoane deosebite sau personalităţi din mediul academic şi cultural), "Tehnici artistice" (articole despre arta sacră, pictură, erminie iconografică), "Vasiliade" (rubrică dedicată Secţiei de teologie-asistenţă socială a facultăţii), "Didactica" (cu articole ce vizează pedagogia), "Sfinţi români", creaţii literare ş.a.
Primul număr al anului universitar 2011-2012 este dedicat personalităţii Sfântului Ierarh Antim Ivireanul. Vă invităm să parcurgeţi paginile "Revistei ASTO", pe care o puteţi găsi la sediul Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Justinian Patriarhul" din Bucureşti şi pe site-ul www.ftoub.ro.