Săptămâna Luminată a reprezentat un prilej de deosebită bucurie duhovnicească pentru credincioșii Parohiei „Sfântul Gheorghe”‑Andronache din sectorul 2 al Capitalei. Cele trei zile de praznic al Învierii
Un nou vicar eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor
Arhiepiscopia Bucureștilor are în structura administrativă un nou vicar eparhial. Permanența Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor l-a numit în această funcție pe părintele Michael Tița, consilier patriarhal onorific. Noul vicar eparhial își preia atribuțiile începând de sâmbătă, 1 martie 2025.
Părintele Michael Tița s-a născut în data de 6 martie 1957. În perioada 1978-1982 a urmat cursurile Institutului Teologic de Grad Universitar din Bucureşti și a obţinut titlul de doctor în teologie în anul 1993, la Universitatea din Durham, Marea Britanie.
A fost hirotonit diacon în anul 1988 și preot în anul 1991 pe seama Bisericii „Sfânta Ecaterina”, Paraclis universitar, Protoieria Sector 4 Capitală. În anul 1992 a fost numit în postul de preot coslujitor la Parohia „Sfânta Vineri”-Nouă, Protoieria Sector 1 Capitală, iar în anul 2010 i-a fost încredințat oficiul de paroh. La această unitate de cult a efectuat mai multe lucrări de reparații la biserica parohială (a înlocuit tâmplăria, instalația electrică și instalația termică, a reparat învelitoarea și a amenajat demisolul). De asemenea, începând cu anul 2016, a efectuat parțial restaurarea picturii interioare. În prezent este îmbisericit pe seama acestei parohii.
De asemenea, părintele Michael Tița a desfășurat o activitate deosebită în cadrul Administrației Patriarhale începând cu anul 1991. În anul 1994 a fost numit în funcția de consilier patriarhal, iar în anul 2017 în funcția de consilier patriarhal coordonator la Sectorul relații bisericești, interreligioase și comunități bisericești externe, cu atribuții de şef de protocol în cadrul Administrației Patriarhale, deținând această funcție până în luna martie 2024. Pentru activitatea desfășurată în cadrul Administrației Patriarhale a primit în anul 1996 Ordinul Crucea Patriarhală de la vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist, iar în anul 2024, după 33 de ani de slujire administrativă, a primit cea mai înaltă distincţie a Bisericii Ortodoxe Române pentru clerici din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
Conform Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, „vicarul eparhial are, în principal, atribuţii de protocol, reprezentare şi relaţii cu instituţii şi organizaţii care sprijină activităţile eparhiei. În acest sens, el activează ca delegat al chiriarhului” (art. 106, alin. 3).