De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Universitatea de Vest din Timișoara a împlinit 80 de ani
Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a primit sâmbătă, 25 mai, distincția onorifică „Medalia de aur a Universității de Vest din Timișoara” (UVT). Evenimentul a avut loc în Aula Institutului de Cercetări Avansate de Mediu în contextul împlinirii a 80 de ani de la înființarea UVT. În perioada 23-25 mai s-au desfășurat mai multe evenimente culturale, în cadrul programului aniversar „UVT la 80 de ani”, pentru a marca în mod deosebit sărbătoarea.
Evenimentul de sâmbătă a debutat cu vernisajul a două lucrări de artă monumentală create și amplasate de artistul Silviu Oravitzan la sediul Institutului de Cercetări Avansate de Mediu al Universității de Vest din Timișoara: „Floarea vieții”, basorelief aurit, și „Mecanica cerului”, ne-a transmis pr. Marius Mircia.
În continuare, a fost săvârșită o slujbă de binecuvântare de către pr. conf. dr. Constantin Jinga, coordonatorul Facultății de Teologie Ortodoxă din Timișoara, împreună cu pr. lect. dr. Adrian Covan, cadru didactic la aceeași instituție de învățământ teologic, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan.
În cuvântul de învățătură, Mitropolitul Banatului a vorbit despre simbolismul celor două opere de artă: „Cele două lucrări ale artistului Silviu Oravitzan, așezate în templul cercetării Universității de Vest din Timișoara, dau plusvaloare acestui spațiu, dar și un mesaj celor ce vor trudi în această prestigioasă instituție de la brazda asfințitului românesc. Lucrarea, care are în centrul ei «Floarea vieții», te copleșește prin lumină. Cred că unul dintre mesajele pe care autorul a dorit să le transmită prin această lucrare este că lumina dă sens vieții. A doua lucrare, și aceasta de dimensiuni impresionante, are în compoziția ei un simbol universal pe care l-a binecuvântat Domnul Hristos, Crucea. Însă nu o cruce care doare, ci o cruce care te mângâie cu lumina ei. Unii au făcut din marmură chip de sânge, deci aș spune că Silviu Oravitzan a făcut din lumină Cruce. Artistul răpește o fărâmă de lumină din metafizic și, frământată cu sudoarea și gândul, ne-o lasă să ne sărute mintea și gândul”.
După vernisarea celor două lucrări, în Aula Institutului de Cercetări Avansate de Mediu a avut loc decernarea Diplomei și Medaliei de aur Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan. Distincția a fost înmânată de prof. dr. Marilen Gabriel Pirtea, rectorul UVT, în semn de recunoștință pentru contribuția remarcabilă a ierarhului la susținerea învățământului superior teologic românesc.
„Prin personalitatea sa plenară și activitatea neobosită de edificare a semenilor, Înaltpreasfinția Sa este în chip firesc foarte aproape de valorile și misiunea asumată de Universitatea de Vest de a șlefui caracterele tinere, noile generații, de a oferi studenților modele demne de urmat, prin recunoașterea reperelor adevărate și consacrate, menite să le consolideze profilul intelectual, dar și cel moral și spiritual. Medalia de aur pe care o decernăm astăzi Înaltpreasfinției Voastre este un semn de aleasă prețuire și deplină încredere într-o colaborare viitoare la fel de rodnică pe tărâmul cultivării adevăratelor valori ale învățământului, culturii și spiritualității”, a spus prof. dr. Marilen Gabriel Pirtea.