În Duminica Sfinților Români, 22 iunie, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, i-a vizitat pe credincioșii Parohiei Petnic din Protopopiatul Băile Herculane, județul Caraș-Severin. Ierarhul a sfințit icoanele din interiorul bisericii, dar și câteva din exterior, realizate recent și care întregesc veșmântul picturii sfântului lăcaș ocrotit de Sfinții Apostoli Petru și Pavel, dar și de Sfântul Vasile cel Mare.
Veșmânt luminos pentru o biserică istorică înnoită din județul Ilfov
Biserica istorică a Parohiei Stoienoaia din Protopopiatul Ilfov Nord a îmbrăcat duminică, 11 mai, haina înnoită a sfințeniei, după ample lucrări de consolidare, restaurare și înfrumusețare. În mijlocul comunității a poposit Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, care a oficiat slujba de târnosire și Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. La final, ierarhul a oferit, din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, ordine și distincții celor care au sprijinit proiectul edilitar.
Construită în urmă cu 215 ani, biserica Parohiei Stoienoaia, cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, a fost restaurată în mai multe rânduri, penultimul proiect major fiind împlinit în perioada 1925-1927, când biserica a fost târnosită de vrednicul de pomenire Patriarh Miron Cristea.
În perioada 2016-2024, sub coordonarea părintelui paroh Marius Cătălin Georgescu, prin contribuția Secretariatului de Stat pentru Culte, a Consiliului Județean Ilfov, a Primăriei comunei Petrăchioaia, respectiv a credincioșilor și a altor donatori, biserica cu istorie bicentenară a trecut prin importante lucrări ce au vizat consolidarea structurii de zidărie; refacerea tencuielilor interioare și execuția lucrărilor de pictură murală în tehnica frescă, respectiv a icoanei hramului de pe fațada bisericii; împodobirea catapetesmei cu noi icoane; recondiționarea plăcii de piatră de pe Sfânta Masă; înlocuirea vechii pardoseli cu una din granit; achiziționarea de mobilier bisericesc nou, realizat din stejar, precum și alte lucrări.
În urma recepției lucrărilor, în Duminica a 4-a după Paști, sfântul lăcaș a fost târnosit de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, înconjurat de un sobor de slujitori din care au făcut parte părintele protoiereu Cristian Mihai Burcea de la Protoieria Ilfov Nord; părintele Florin Ionică, inspector eparhial; părintele Ionuț Doroșencu, secretar al Protopopiatului Ilfov Nord; părintele paroh Marius Cătălin Georgescu, precum și alți clerici.
După slujba de târnosire și sfințirea veșmântului pictural mural și a icoanelor de pe catapeteasmă, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de soborul de slujitori, în sfântul lăcaș. După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre a doua mare suferință cu care se confrunta slăbănogul de la Vitezda, anume singurătatea.
„Evanghelia de astăzi ne pune în față o problemă deosebit de actuală și de grea pentru vremea noastră. Dacă nu cea mai grea, printre cele mai grele. Este vorba despre problema singurătății, chiar și a celor care au familie, dar sunt ignorați de rudele lor, a celor care sunt lăsați deoparte, a celor care nu mai au sprijin pe nimeni. Singurătatea este, pentru societatea de acum, o mare problemă care nu poate fi rezolvată decât prin atenția și căldura inimilor celorlalți. Cei care sunt împreună cu Mântuitorul, care suferă împreună cu El, care își pun nădejdea în El vor găsi alinare. Iisus le-a spus ucenicilor: «Fără Mine nu puteți face nimic». Chemând ajutorul lui Dumnezeu, mai ales în momentele grele ale vieții, vom înțelege cât de importante sunt prezența și ajutorul Lui. (...) Referitor la vindecarea altui slăbănog, coborât în fața Mântuitorului prin acoperișul casei din Capernaum, un mare ierarh din Anglia spunea: «Fericit bolnav și fericit om care avea patru prieteni!» Aceasta reprezintă lecția și învățătura Evangheliei, care ne îndeamnă să fim atenți cu cei care nu mai au prieteni, nu mai au rude, care nu mai au sănătate. Dacă nu vom putea să-i vindecăm, măcar să le alinăm suferința și singurătatea, după cuvântul Sfântului Ioan Gură de Aur. Când oamenii te părăsesc, Dumnezeu rămâne aproape”, a spus ierarhul.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a transmis un cuvânt de felicitare din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru eforturile depuse de micuța comunitate parohială, care au fost încununate prin slujba de târnosire. De asemenea, a oferit din partea Întâistătătorului Bisericii noastre mai multe distincții persoanelor care s-au evidențiat în susținerea lucrărilor de înfrumusețare a sfântului lăcaș. Părintele paroh Marius Cătălin Georgescu a primit rangul clerical onorific de iconom stavrofor. Primarului comunei Petrăchioaia, Mihai Dobre, i-a fost oferit Ordinul „Sfinții Martiri Brâncoveni” pentru mireni. Maria Iacob, Ion Radu, Viorica Geta Ion, Nicolae Popescu și cântărețul bisericesc Mihail Eftimie au primit Diploma Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române cu medalie, în timp ce Consiliul parohial a primit Distincția de vrednicie cu chipul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, iar Comitetul parohial a primit Distincția de vrednicie cu chipul Maicii Domnului.
Părintele paroh a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru rangul oferit, pentru aprobarea executării lucrărilor și pentru toată purtarea de grijă arătată parohiei pe care o păstorește. De asemenea, a mulțumit Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul pentru săvârșirea sfintelor rânduieli și pentru cuvântul de învățătură, oferindu-i un aranjament floral.
În continuare, credincioșii care au participat la sfintele rânduieli au fost poftiți, după tradiția Bisericii noastre, să treacă prin Sfântul Altar și să se închine la prestolul târnosit, sărutând cu evlavie Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce și primind la plecare pânză înmuiată în ceară naturală, numită în popor „târnoseală”, precum și iconițe cu scena Nașterii Maicii Domnului.