De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Veşmântul harului pentru o nouă biserică din Ilfov
Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a sfințit duminică, 12 noiembrie, biserica cu hramurile „Nașterea Maicii Domnului” și „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” a Parohiei Grecii de Sus din Protopopiatul Ilfov Nord. După slujba de târnosire a noului lăcaș de cult, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, iar la final a acordat din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, ranguri, ordine și distincții ctitorilor și binefăcătorilor.
Până de curând, credincioșii Parohiei Grecii de Sus, înființată în 2010, au putut participa la rânduielile liturgice în vechea biserică a comunității, ctitorie boierească a familiei Greceanu care datează din anul 1845, având hramul „Sfânta Treime”. În 2011 a fost sfințită piatra de temelie pentru noua biserică a parohiei, mai încăpătoare, lucrările de construcție încheindu-se în 2019, iar cele de înveșmântare cu pictură în tehnica secco anul acesta.
Duminică, 12 noiembrie, în mijlocul credincioșilor a poposit Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, care a săvârșit slujba de târnosire a lăcașului de rugăciune, înconjurat de un sobor de clerici din care au făcut parte părintele arhimandrit Natanael Haraga, starețul Mănăstirii Sitaru, județul Ilfov; părintele protopop Cristian Burcea de la Protoieria Ilfov Nord; părintele Corneliu-Iulian Izak de la Parohia Dudești Cioplea II, fost paroh la Parohia Grecii de Sus, părintele paroh Daniel-Marius Cergan, precum și alți preoți și diaconi.
După înconjurarea bisericii și ungerea acesteia cu Sfântul și Marele Mir și stropire cu apă sfințită, în piciorul Sfintei Mese au fost așezate fragmente de sfinte moaște, iar apoi prestolul a fost spălat cu apă înmiresmată, uns cu Sfântul și Marele Mir, pecetluit și înveșmântat, deasupra așezându-se cele necesare desfășurării cultului divin. De asemenea, icoanele de pe catapeteasmă şi pictura murală au fost sfinţite.
În continuare, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a oficiat Sfânta Liturghie, împreună cu soborul.
După citirea pasajului evanghelic rânduit, al Parabolei samarineanului milostiv (Luca 10, 25-37), Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură.
„Drumul de la Ierusalim la Ierihon este un drum care coboară și care îl coboară pe om și pe noi pentru că Ierusalimul era considerat locul virtuților, locul unde era Templul, cel mai sfânt loc din lume, acolo unde Mântuitorul Și-a propovăduit Evanghelia. Ierihonul, fiind așa de jos, era considerat o lume a păcatului. Acolo erau foarte mulți oameni mici la suflet. (…) Aceasta este calea care coboară, la fel cum este și o cale care urcă. În ultimul drum al Mântuitorului către Ierusalim le-a spus ucenicilor: «Iată ne suim la Ierusalim». Acolo avea să-Și arate cea mai mare iubire pentru că este mare slujirea aproapelui, dar nici una mai mare ca aceea ca viața să-și pună pentru prieteni. În acea împrejurare, Mântuitorul nu a mai vorbit despre drumul care cobora, ci despre cel care urca pentru că El urca către cer după ce avea să-Și împlinească jertfa răscumpărătoare”, a spus Preasfinția Sa.
În cadrul slujbei, ierarhul l-a hirotonit întru diacon pe teologul Gabriel Burtescu pe seama Parohiei Moara Nouă, Protopopiatul Ploiești Nord, județul Prahova.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a transmis un mesaj de binecuvântare și felicitare din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru comunitatea ilfoveană, care a depus eforturi deosebite pentru ridicarea noului lăcaș de cult, oferind mai multe ranguri, ordine și distincții celor care au ajutat parohia în acest demers edilitar.
Părintele paroh Daniel-Marius Cergan a primit rangul clerical onorific de sachelar, iar părintelui Corneliu-Iulian Izak i-a fost oferit rangul clerical onorific de iconom stavrofor. Primarul comunei Grădiștea, Mihail Toma, a primit Ordinul „Sfinții Martiri Brâncoveni” pentru mireni, iar familiei Ion și Alice Nicuț i-a fost acordat Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru mireni. Diploma omagială a anului 2023 cu medalie comemorativă a fost oferită președintelui Consiliului județean Ilfov, Hubert Thuma; Consiliului local al comunei Grădiștea; familiei Cristache și Catia Rădulescu și lui Paul Basacopol. Consiliul parohial a primit Distincția de vrednicie cu chipul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, iar Comitetului parohial i-a fost oferită Distincția de vrednicie cu chipul Maicii Domnului.
Părintele paroh a mulțumit Preafericirii Sale pentru rangul acordat și pentru grija pastorală arătată parohiei, precum și Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul pentru săvârșirea sfintelor rânduieli și pentru cuvântul de învățătură și i-a oferit o icoană cu chipul Maicii Domnului și un frumos aranjament floral.