La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Vizită frăţească în Episcopia Daciei Felix
La invitaţia Preasfinţitului Daniil, Episcopul Daciei Felix, şi a preotului paroh Emanuel Tăpălagă din Parohia Sân- Mihai (Lokve) din Serbia, o delegaţie a Mitropoliei Ardealului s-a aflat într-o vizită frăţească în această parohie, în perioada 5-9 noiembrie.
Racla cu moaşte a Catedralei mitropolitane din Sibiu a fost scoasă pentru prima dată din ţară şi a fost adusă spre închinare în lăcaşul de cult din Parohia Sân Mihai cu ocazia hramului "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil". Credincioşii din Banatul sârbesc au avut posibilitatea să se închine la moaştele a zeci de sfinţi. Un odor de preţ la care s-au rugat credincioşii a fost şi un fragment din lemnul Sfintei Cruci.
"Credincioşii din Parohia Sân-Mihai au fost foarte impresionaţi, mulţi dintre ei plângeau, dar erau lacrimi de bucurie, pentru că pentru prima dată au avut posibilitatea să se închine la moaşte, aduse chiar la ei în parohie", a precizat protos. Macarie Ţuţul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Sibiu.
Delegaţia Arhiepiscopiei Sibiului a vizitat, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, Parohia Sân-Mihai (Locve) din Serbia din cadrul Episcopiei Daciei Felix.
Alături de Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Epicopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, din delegaţie au mai făcut parte părintele profesor Aurel Pavel, prodecan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Andrei Şaguna" din Sibiu, protos. Macarie Ţuţul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Sibiu, ieromonahul Cleopa Negru, stareţul mănăstirii de la Bucium, judeţul Braşov, precum şi un grup de studenţi de la Facultatea de Teologie din Sibiu. Vizita în Parohia Sân-Mihai a fost făcută la invitaţia Preasfinţitului Părinte Episcop Daniil al Daciei Felix şi a preotului paroh Emanuel Tapalagă.
Vizite la mănăstiri
Delegaţia a fost primită în seara zilei de 5 noiembrie la Biserica "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil" de către părintele Ionel Mălaimare, Protopopul de Alibunar şi de preotul paroh Emanuel Tapalagă, precum şi de un mare număr de credincioşi. S-a oficiat o slujbă de Te Deum, iar Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul a oferit în dar Parohiei Sân-Mihai o icoană argintată a Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil.
Sâmbătă, 6 noiembrie, delegaţia a plecat spre Mănăstirea Lelic, unde se află moaştele Sfântului ierarh Nicolae Velimirovici. Tot aici delegaţia avut o întrevedere cu stareţul mănăstirii. Apoi, a urmat o altă vizită la Mănăstirea Celje, unde este înmormântat părintele Iustin Popovici, canonizat recent de Biserica Ortodoxă a Serbiei.
Seara, delegaţia s-a întors la Parohia Sân-Mihai unde s-a oficiat slujba Vecerniei, iar la final PS Andrei Făgărăşanul a rostit un cuvânt de învăţătură în care s-a referit la tainele Bisericii.
Hram la Sân-Mihai
Duminică, a fost oficiată Sfânta Liturghie de Preasfinţitul Daniil, Episcopul Daciei Felix, şi Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi. În aceeaşi zi a fost oficiată Taina Sfântului Maslu la care au participat peste 300 de credincioşi români şi un grup de 50-60 de credincioşi sârbi. Seara a avut loc Vecernia cu Litie pentru sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. Luni, în ziua hramului, a fost oficiată Sfânta Liturghie de Preasfinţitul Daniil, Episcop al Daciei Felix, Preasfinţitul Episcop Siluan, al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, şi Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, înconjuraţi de un sobor impresionant de preoţi şi diaconi, în prezenţa a foarte mulţi credincioşi ortodocşi. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul de studenţi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Andrei Şaguna" din Sibiu.
În cadrul Sfintei Liturghii au avut loc o hirotesie de ipodiacon şi o hirotonie de diacon pentru doi părinţi care vor sluji la biserica cu hramul "Sfinţii Mucenici Montanus şi soţia sa, Maxima", din Isacova (Serbia), iar preotului paroh Emanuel Tapalagă i-a fost conferit rangul de iconom, pentru activitatea desfăşurată în cadrul acestei parohii. La sărbătoare au participat şi părintele arhimandrit Longhin Muncan, precum şi un grup de maici de la Mănăstirea Mesic.
Troiţă pentru slujitorii Domnului
Sărbătoarea s-a încheiat cu sfinţirea de către ierarhii prezenţi a unei troiţe de lemn, ridicată în curtea bisericii, pentru cinstirea şi pomenirea preoţilor şi diaconilor slujitori în lăcaşul de cult din această parohie.