Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a participat astăzi, 28 martie, la ceremonia militară de predare-primire a comenzii și Drapelului de Luptă ale
Vizită la casa memorială a Patriarhului Justinian Marina
În contextul Centenarului Patriarhiei Române, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, parohia buzoiană Cândești, în colaborare cu Școala Gimnazială Cândești și cu sprijinul Primăriei comunei Vernești, județul Buzău, a organizat joi, 13 februarie, o excursie tematică la Casa memorială „Patriarhul Justinian” din satul Suiești, comuna Stănești, județul Vâlcea. Excursia face parte din activitățile înscrise de Parohia Cândești la Concursul național catehetic „Mărturisirea jertfelnică a dreptei credințe - moștenirea unui secol de Patriarhat pentru copii și tineri”, inițiat de Patriarhia Română.
Beneficiarii călătoriei au fost o parte dintre elevii Școlii Gimnaziale Cândești și dintre enoriașii parohiei, dornici să cunoască istoria Bisericii Ortodoxe Române și locul care a dat pe unul dintre patriarhii României. Pe lungul drum către destinație, părintele paroh Dumitru Trăistaru a evocat eforturile de veacuri pentru împlinirea idealului ridicării Bisericii Ortodoxe Române la rangul de Patriarhie, dar și momentele importante din viața Patriarhului Justinian, o prefigurare a expunerii detaliate pe care a făcut-o, la ajungerea la destinație, părintele stareț Iustinian al Mănăstirii Suiești, întemeiată pe meleaguri vâlcene.
„Satul Suiești este locul în care, într-o familie cu adânci rădăcini de smerenie și credință, s-a născut, la 22 februarie 1901, micul Ioan, din părinții Elena și Marin-Ilie Marina. Aici, astăzi, părintele stareț Iustinian, tânăr în ani, dar înțelept și smerit cu inima, împreună cu doar doi alți viețuitori ai mănăstirii, duce greul acesteia, precum și grija pentru casa memorială și biserica-monument istoric. În anul 1939, lăcașul din lemn se afla la Breaza, în județul Prahova, apoi a fost adus de către Patriarhul Justinian aici și sfințit în anul 1951. Biserica «Sfânta Cuvioasă Parascheva» datează - conform istorisirii părintelui stareț - de dinainte de secolul al XVIII-lea, fiind originară din Gâlgăul Sălajului”, ne-a transmis preotul paroh Dumitru Trăistaru.