La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Vizită pastorală în Episcopia Caransebeşului
În prima duminică a Triodului, 21 februarie, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, s-a aflat în mijlocul comunităţii Parohiei Pecinişca din judeţul Caraş-Severin, unde a săvârşit Sfânta Liturghie şi a rostit un cuvânt de învăţătură în care a explicat importanţa smereniei în relaţia creştinului cu Dumnezeu, ne-a transmis părintele arhidiacon Pavel Canea.
„În această duminică, Mântuitorul Hristos ne învață cum să rostim o rugăciune smerită, ne învață ce atitudine trebuie să avem în biserică atunci când ne rugăm. Să încercăm să spunem și noi în inima noastră cu multă smerenie: «Dumnezeule, milostiv fii mie, păcătosului!» Să încercăm să avem această atitudine a vameșului, o atitudine de smerenie atunci când intrăm în sfânta biserică și mai ales atunci când rostim o rugăciune către Bunul Dumnezeu”, a explicat Preasfinţia Sa.
La momentul tradiţional, ierarhul l-a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Anton Vasile Sârbu. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.