La Praznicul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, miercuri, 25 decembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și
Volum despre pandemia de COVID, lansat la Academia Română
În Parcul Academiei Române din București a avut loc joi, 10 septembrie 2020, lansarea volumului colectiv „COVID. Colivia noastră”, coordonat de prof. univ. dr. Laurențiu Șoitu, apărut la Editura „Institutul European”. La eveniment au participat membri ai înaltului for de știință și cultură, profesori universitari, cercetători, precum și autori cuprinși în acest volum.
La evenimentul moderat de acad. Bogdan Simionescu, vicepreședinte al Academiei Române, au rostit alocuțiuni acad. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române; acad. Alexandru Surdu, director al Institutului de Filosofie al Academiei Române; Înaltpreasfințitul Părinte Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit al Arhidiecezei Romano-Catolice de București; părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu, directorul Publicațiilor LUMINA; prof. univ. dr. Mircea Beuran de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.
În cuvântul de deschidere, acad. Ioan Aurel Pop a vorbit despre importanța acestei apariții editoriale atât pentru domeniul istoric, cât și pentru societate. „Volumul este echilibrat, cuprinde autori din toate provinciile istorice românești și din marile centre universitare, oameni de știință, scriitori, eseiști, precum și jurnaliști, toți cei care au fost marcați de ceea ce ni s-a întâmplat începând cu lunile februarie-martie și trecând prin cele șase săptămâni fatidice. Lucrările din acest volum nu sunt științifice, pentru că nu a fost timp pentru astfel de cercetări atunci când s-a lansat. Sunt eseuri, câteva gânduri, dar, fiind mărturii de epocă ale unor oameni care au trăit acest moment, sunt convins că peste ani ele vor deveni izvor istoric, extrem de important pentru cei care vor dori să înțeleagă prin ce am trecut noi din punct de vedere psihologic în acele săptămâni”, a precizat președintele Academiei Române.
De asemenea, o alocuțiune a fost rostită și de părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu, directorul Publicațiilor LUMINA. „Pentru noi, creștinii, perioada aceasta a scrierii volumului a coincis cu perioada Postului Mare și cu perioada sărbătorii Sfintelor Paști. În perioada respectivă, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a accentuat câteva valori ale credinței noastre creștine, care pot să fie la baza a ceea ce s-a spus, lupta cu pandemia, lupta cu noul virus. De fapt, Preafericirea Sa și în mesajul spiritual accentuează că viața și sănătatea sunt daruri ale lui Dumnezeu și că El iubește lumea și o ajută de fiecare dată să iasă de sub robia păcatului, a bolii și a morții. Modul acesta resurecțional de înțelegere a vieții este mesajul fundamental, pentru că dacă postul este o încercare liber asumată, pandemia, bolile vin asupra noastră ca să ne încerce în credința noastră și, în același timp, să ne facă mai puternici, mai maturi, mai înțelepți”, a reliefat părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu.